Energetika.ba
Novosti

Izvor nafte i plina: Lideri pet država potpisali konvenciju o Kaspijskom moru

Autor: Energetika.ba
Izvor nafte i plina: Lideri pet država potpisali konvenciju o Kaspijskom moru

Rusija, Iran, Kazahstan, Turkmenistan i Azerbajdžan potpisali su u nedjelju u kazahstanskom gradu Aktauu konvenciju za rješavanje pravnih pitanja u toj strateški važnoj regiji bogatoj energentima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako konvencija "popravlja isključivo pravo i odgovornost naših država za sudbinu Kaspijskog jezera i uspostavlja jasna pravila za njezinu kolektivnu upotrebu", saopćio je Kremlj, prenosi Xinhua.

-Dokument jasno regulira pitanja graničnih, navigacijskih i ribarskih režima, utvrđuje principe vojno-političke interakcije zemalja sudionica i garantira iskorištavanje Kaspijskog mora isključivo za miroljubive svrhe - rekao je Putin.

Prema riječima ruskog predsjednika, konvencija kao regulatorna baza za rješavanje pravnog statusa Kaspijskog mora omogućila je još šest sporazuma u oblastima ekonomije, prometa i sigurnosti, koji su također potpisani u nedjelju.

Na temelju sporazuma o ekonomskoj saradnji bit će prioritet izgradnja regionalnih trgovinskih i ekonomskih veza te produbljivanje saradnje potpisnica, država koje izlaze na Kaspijsko more.

Putin je također istaknuo mogućnosti saradnje između kaspijskih država u turizmu, ekologiji i očuvanju bioraspoloživih sredstava, suzbijanju trgovine drogama, kao i sprečavanje vanrednih situacija, navodi Kremlj.

-Potrebno nam je iskoristiti mogućnosti konvencije i potpisanih dokumenata kako bismo potaknuli trgovinske i ekonomske odnose između obalnih država - rekao je kazhstanski predsjednik Nursultan Nazarabyev, prenosi Interfax.

Također je rekao da su se pet država potpisale sporazum o mjerama za izgradnju povjerenja u vojnom sektoru u pokušaju osiguranja ravnoteže oružja u regiji i jačanja regionalne sigurnosti i stabilnosti.

Aktivnosti za potpisivanje konvencije datiraju od 1996. godine, a ministri vanjskih poslova pet država postigli su konsenzus o njenom nacrtu u Moskvi u decembru 2017. godine.

Područje Kaspijskog mora raspolaže velikim zalihama nafte i prirodnog plina, a u toku su razgovori o izgradnji prekomorskog plinovoda koji bi povezao Turkmenistan i Azerbajdžan te olakšao prodaju plina Evropi.

Sporazum će zemljama potpisnicama omogućiti vojnu prisutnost u Kaspijskom moru.

Energetika.ba / FENA