Energetika.ba
Novosti

Renault okončao razvoj dizelskih motora

Autor: Energetika.ba
Renault okončao razvoj dizelskih motora

Nakon poznate afere Dieselgate u čijem centru se našao Volkswagen prije nekoliko godina, proizvođači se sve više udaljavaju od dizela, a kompanija Renault je zvanično okončala njihov razvoj.

Dizel u SAD-u nije popularan osim u segmentu kamiona, ali u Evropi i dalje "živi". Međutim, to se polako mijenja jer kompanije napuštaju dizelske motore i novac za istraživanja i razvoj preusmjeravaju na električni pogon.

Direktor Renaulta Luca de Meo je potvrdio da francuska kompanija više neće ulagati u razvoj nove generacije dizelskih motora, ali je dodao da će postojeći dCi motori biti prilagođeni kako bi zadovoljili strožije standarde emisije gasova.

Da li to znači da Renaultovi dizeli neće postojati u Euro 7 eri, ostaje da se vidi. Potražnja hibridnih i električnih automobila u Evropi nadmašuje potražnju za dizelima, tako da neće biti iznenađenje ako Renaultovi dizeli nestanu s tržišta 2025. godine, prenosi Klix.

Renault je od ranije na putu "izbacivanja" dizela jer su neki modeli već izgubili dizelske opcije. Čak i Dacia, Renaultov pristupačniji brend, svoju najnoviju generaciju automobila ne nudi s dizelskim motorima.

Energetika.ba