Energetika.ba
Novosti

RMU Zenica: Husić priznao da je kolektvni ugovor pozitivan za rudare, oglasio se direktor

Autor: Energetika.ba

Predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić, koji je jučer uputio zahtjev Upravi ZD RMU da danas do 15.00 sati ukine spornu odluku, ističe da se radi o izdvojenom slučaju u sedam rudnika koncerna JP Elektroprivreda BiH da je primjena novog kolektivnog ugovora izazvala negativan efekat po rudare.

- U ostalih šest rudnika, novi kolektivni ugovor proizveo je stimulirajući efekat, dok smo u Zenici imali jednostranu odluku Uprave Rudnika da primjeni kolektivni ugovor, ali da stavi van snage sve ranije interne sporazume.

Takvim načinom obračuna plaća za mart proizvedeno je nezadovoljstvo radnika, što je prouzrokovalo obustavu proizvodnje - napomenuo je Husić, koji ističe da ga brine što je “prvi put izostao socijalni dijalog između Uprave i Sindikata RMUZ.

Zbog toga, Husić strahuje da socijalni dijalog neće biti ni okončan do danas do 15.00 sati, mada su oni “izvršili analizu i napravili određene prijedloge”, ali da su iz Uprave još uvijek suzdržani.

- Nemaju zvaničan stav i ne oglašavaju se na naše inicijative i prijedloge. Situacija je zabrinjavajuća pa se bojim  da ovo nema i neku širu priču. Nadam se da ovo neće biti organizovan početak uvođenja RMUZ-a u jako tešku situaciju ili u neku fazu i kontrolisanog stečaja - pribojava se Husić, te najavljuje nove korake od strane Sindikata ako ne bude reakcije do sutra ujutro.

Svi, kaže, moraju preuzeti odgovornost. Podsjetimo, Uprav ZD RMUZ primjenila je odredbe novog kolektivnog ugovora te povisila satnicu na 2,70 KM, ali je istovremeno martovske plaće obračunala bez dodatnih naknada, koje su zeničkim rudarima isplaćivane posljednjih 10-ak godina.

Time zenički rudari jedini nisu osjetili povećanje satnice pa zahtjevaju da se, do usvajanja novog Pravilnika o plaćama, primjenjuje stari pravilnik.

Oglasio se Pašić

Martovska plaća svim zaposlenicima Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica isplaćena je u skladu s novim kolektivnim ugovorom pa neće biti ni promjene odluke o obustavi isplate stimulativnog dijela plaće - potvrdio je Feni direktor tog preduzeća Edin Pašić.

On napominje da je razgovarao s rudarima, pokušao im objasniti situaciju u kojoj se preduzeće nalazi, ali da se, ipak, stvari nisu promijenile u odnosu na jučerašnji dan.

- Proizvodnja se i dalje ne odvija i vidjet ćemo u kojem će smjeru sve ovo ići. Danas smo ih pozvali da se vrate na posao, otštampali smo i poziv te ga polijepili u krugu preduzeća. Obavijestili smo ih da smo martovsku plaću isplatili sa uvećanom satnicom sa 2,50 na 2,70 KM, kako je i propisano novim kolektivnim ugovorom, ali nemamo osnova a ni novca za isplatu tog stimulativnog dijela - tvrdi Pašić.


Edin Pašić / FENA

Napominje da Uprava ne može pristati da se obaveza isplate stimulativnog dijela plaće ugradi u Pravilnik o plaćama, jer bi sebi nametnula obavezu isplate dodatnog troška za plaće u iznosu od oko 230.000 KM mjesečno.

- Ako bismo to ugradili u Pravilnik o plaćama, što od nas traži Sindikat, to bi automatski značilo da bi isplata stimulacije postala i obaveza, a mi nemamo novca. Rudari bi nas mogli tužiti zbog toga što ne možemo platiti. To, kao direktor, sebi ne mogu dozvoliti. Tek smo se sada malo počeli oporavljati od prošle godine, kada smo imali višemjesečni zastoj proizvodnje u jami "Raspotočje" te kada smo zbog nerentabilnosti morali zatvoriti jamu "Stranjani". Uz to, moramo plaćati i stare dugove jer nas naši poslovni partneri strpljivo čekaju i zahvalan sam im na tome - upozorava Pašić.

Najsretniji bi, kaže, bio da može isplatiti plaće u iznosima "koliko rudari sami smatraju da trebaju dobiti" jer svi znaju u kakvim uslovima rade, ali napominje i da je realnost u kojoj se nalaze potpuno drugačija. Moraju se, ističe, boriti da prežive te osiguraju kontinuitet isplate plaće za 1.350 zaposlenika.

- Nadam se da će radnici shvatiti u kakvoj smo svi zajedno situaciji te da će se što prije vratiti na posao i poštovati Ugovor o radu, koji su dobrovoljno potpisali. Svaki dan koji ne radimo stvara dodatne troškove - podsjeća direktor Pašić.

Energetika.ba