Energetika.ba
Novosti

Ruske rafinerije u BiH nagomilale ogromne gubitke

Autor: Energetika.ba
Ruske rafinerije u BiH nagomilale ogromne gubitke

Rafinerije u BiH, koje su u ruskom vlasništvu, nagomilale su ogromne gubitke i oni se trenutačno procjenjuju na više od 1.3 milijarde eura, tvrde u srijedu lokalni mediji.

Portal Capital.ba, specijaliziran za gospodarske teme, objavio je kako je akumulirani gubitak rafinerije nafte u Bosanskom Brodu te rafinerije ulja u Modriči, koje zajedno s lancem benzinskih crpki posluju unutar tvrtke Nestro grupa, na kraju 2022. godine premašio iznos od 2.6 milijardi konvertibilnih maraka odnosno 1.329 milijardi eura.

Bosanskobrodska rafinerija izvan pogona gotovo pet godina

Nestro grupa u vlasništvu je ruskog koncerna NeftGazInkor, a otkako je on kupio jedine dvije rafinerije koje je imala BiH, one su neprestano bilježile gubitke u poslovanju. Ruska je tvrtka rafinerije kupila 2007. u transakciji neposrednom pogodbom s vladom Republike Srpske, na čijem je čelu tada bio Milorad Dodik, sadašnji predsjednik tog entiteta.

Obje rafinerije, zajedno s lancem benzinskih crpki, kupca su stajale 236 milijuna konvertibilnih maraka odnosno oko 120 milijuna eura. Oko 40 posto vlasništva nad NeftGazInkorom ima ruski državni koncern Zarubežnjeft.

Bosanskobrodska rafinerija izvan je pogona već gotovo pet godina zbog kvara na postrojenjima za preradu nafte, a vlasnici su se preusmjerili na planove za gradnju plinske elektrane koju za sada planiraju opskrbljivati plinom iz Hrvatske.

Dodik se želi opskrbljivati plinom isključivo iz Rusije

Rafinerija je improvizirano spojena na plinsku mrežu s Hrvatskom produktovodom koji dolazi iz pravca Slavonskog Broda, a raniji zahtjevi tvrtke BH Gas da se od Slavonskog Broda gradi plinovod ka Sarajevu propali su jer ih je iz političkih razloga blokirao Dodik, koji želi da se RS tim energentom opskrbljuje isključivo iz Rusije.

Opskrba plinom te rafinerije za Hrvatsku je važna jer se na taj način planiralo smanjiti onečišćenje zraka iz pogona za preradu nafte koje je utjecalo i na okoliš u Slavonskom Brodu, prenosi Hina.

Energetika.ba