Energetika.ba
Novosti

SAD sankcionisale novu grupu kompanija zbog ruske nafte: Meta prijevoznici i osiguravatelji

Autor: Energetika.ba
SAD sankcionisale novu grupu kompanija zbog ruske nafte: Meta prijevoznici i osiguravatelji

SAD su uvele sankcije novoj grupi brodara i vlasnika brodova zbog prijevoza ruske nafte po cijenama iznad limita koji je odredila grupa G7.

SAD su, u saradnji sa partnerima u grupi G7 zaprijetile sankcijama kompanijama budu li servisirale pomorski transport ruske nafte skuplje od 60 dolara po barelu, nastojeći smanjiti prihode Rusije za financiranje invazije na Ukrajinu.

Mete sankcija prijevoznici i osiguravatelji

Mete su sankcija u prvom redu prijevoznici i osiguravatelji, kojima prijete zamrzavanje imovine i raskid poslovnih odnosa s partnerima u SAD-u i zemljama G7.

Sredinom oktobra američko ministarstvo financija uvelo je sankcije kompaniji Ice Pearl Navigation SA sa sjedištem u Turskoj, vlasniku tankera Yasa Golden Bosphorus koji, kako su naveli, transportuje naftu s cijenom većom od 80 dolara po barelu.

Sankcionisali su tada i kompaniju Lumber Marine SA sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, vlasnika tankera SCF Primoyre, za koji su utvrdili da prevozi rusku naftu s cijenom većom od 75 dolara po barelu.

U četvrtak su na popis uvrstili i kompanije sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) Kazan Shipping Incorporated, Progress Shipping Company Limited i Gallion Navigation Incorporated te tri broda u njihovom vlasništvu.

"Ustrajemo u očuvanju stabilnosti tržišta unatoč ratu Rusije protiv Ukrajine"

Brodovi Kazan, Ligovsky Prospect i NS Centurys plovili su pod zastavom Liberije i u prijevozu nafte ruskog porijekla su koristili usluge američkih državljana, dodali su.

"Brodarske tvrtke i brodovi koji učestvuju u trgovini ruskom naftom i koriste usluge kompanija u Koaliciji za cjenovni limit moraju biti svjesni da ćemo pozvati na odgovornost za nepoštovanje (sporazuma - op. ur.)", rekao je zamjenik ministra financija Wally Adeyemo.

"Ustrajemo u očuvanju stabilnosti tržišta unatoč ratu Rusije protiv Ukrajine i istodobno smanjujemo zaradu koju Kremlj koristi za financiranje nezakonitog rata te smo nepokolebljivi u sankcioniranju onih koji omogućuju zaobilaženje cjenovnog limita", naveo je Adeyemo.

(Energetika.ba / HINA)