Energetika.ba
Novosti

Samit energetike "Trebinje 2021": Proizvodnja struje iz uglja postaje prošlost

Autor: Energetika.ba
Samit energetike "Trebinje 2021": Proizvodnja struje iz uglja postaje prošlost

Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice EU u Beču, rekao je da, uprkos svemu, u BiH postoji napredak u energetskom sektoru, posebno u Republici Srpskoj, gdje, kako je naveo, reforme idu dosta brže nego u Federaciji BiH.

"Republika Srpska usvojila je dosta moderan Zakon o električnoj energiji i moderan zakon kojim se reguliše tržište gasa. Zakonodavne mjere vezane za energetsku efikasnost idu brže u Republici Srpskoj,  Federacija BiH tu ima problem", rekao je Kopač za RTRS, u emisiji "Aktuelno"  posvećenoj predstojećem Samitu energetike "Trebinje 2021".

Glavna tema ovogodišnjeg Samita koji se održava 20. i 21. maja pod sloganom "Hibridna energetska budućnost", pokazaće smjernice na koji način se elektroprivrede u BiH moraju kretati kako bi do 2050. godine izbacile ugalj iz proizvodnje električne energije.

Luka Petrović, generalni direktor MH Elektroprivrede Republike Srpske je rekao da su svijet, Evropa i Energetska zajednica zauzele stav da se pribjegava alternativnim izvorima proizvodnje električne energije koji moraju imati novi način proizvodnje, upravljanja ili čuvanja te energije.

U tom smisu treba da se prezentuje kakva će biti energetska stabilnost kada ne bude konvencionalnih načina proizvodnje električne energije.

"Moramo da se naviknemo da proizvodimo električnu energiju bez termoelektrana", rekao je Petrović i dodao da ERS razvija projekte u tom pravcu i da će se izgradnjom novih energetskih izvora izvršiti lagani prelaz sa jednog na drugi način proizvodnje.

On je podsjetio da je u ERS-u urađena reorganizacija distributivnih preduzeća na najvišem nivou i najavio reorganizaciju proizvodnih preduzeća.

Prema njegovim riječima zbog toga je važno da čujemo na samitu kako su to u regionu uradili i da probleme kroz koje su oni prolazili mi ne prolazimo.

"Mi se moramo kretati ka dekarbanizaciji i da prihvatimo da do 2050. godine više nećemo proizvoditi struju iz uglja", istakao je Petrović.

Admir Softić, pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH za energetiku i predsjednik Programskog odbora SET-a 2021 je rekao da će teme na samitu biti aktuelne i da će biti razvrstane u sedam panela.

"Imamo najave dolaska svih važnih ljudi koji se bave energetskom problematikom iz regiona", kazao je Softić dodajući da se na osnovu najava može reći da bi samitu trebali da prisustvuju svi resorni ministri i direktori elektro preduzeća regiona.

Ervin Leko, rukovodilac Sektora za tržište Elektroprivrede HZHB, istako je potrebu za uspostavljanje berze električne energije u BiH jer je to jedina zemlja regiona u kojoj takva berza ne postoji.

Energetika.ba / NN