Energetika.ba
Novosti

Saradnja Britanske ambasade i USAID-a u energetskom sektoru u BiH

Autor: Energetika.ba
Saradnja Britanske ambasade i USAID-a u energetskom sektoru u BiH

Ambasada Velike Britanije u BiH i USAID BiH potpisali su Memorandum o razumijevanju radi promoviranja saradnje u energetskom sektoru u Bosni i Hercegovini.

Tim dokumentom definirana je saradnja u procesu reforme energetskog sektora sa sveukupnim ciljem pružanja podrške Bosni i Hercegovini u ispunjavanju svojih obaveza prema Ugovoru o energetskoj zajednici, te na njenom putu ka pristupanju Evropskoj uniji.

Direktor Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini Peter Duffy je naglasio važnost te saradnje dodajući da USAID već dugo blisko sarađuje s vlastima u Bosni i Hercegovini u podršci energetskom sektoru, posebno na olakšavanju integracije tržišta energijom u regionalno tržište, osiguravanju energetske sigurnosti u cijeloj zemlji, te pomoći u stvaranju konkurentne, tržišno orijentirane ekonomije koja pruža bolje ekonomske mogućnosti za sve u BiH.

- Budući da se BiH suočava sa sankcijama Energetske zajednice zbog neuspjeha u usvajanju potrebnih zakona, USAID i Britanska ambasada su posvećeni pružanju pomoći institucijama BiH u ispunjavanju tih zahtjeva - rekao je Duffy.

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matthew Field naglasio je da su Britanska ambasada u Sarajevu i USAID uspješno sarađivali u nizu aktivnosti u vezi s reformom energetskog sektora, uključujući izradu i usvajanje Okvirne energetske strategije BiH, usvajanje Zakona o energetskoj efikasnosti FBiH i aktivnosti javnog informisanja, prije svega godišnjem Energetskom samitu u BiH.

- Udruživanjem znanja, Britanska ambasada i USAID će ojačati svoju saradnju u različitim projektima vezanim za energiju za sadašnje i buduće korisnike u Bosni i Hercegovini. Ova saradnja je važna jer i Britanska ambasada i USAID pomažu Bosni i Hercegovini u procesu pridruživanja Evropskoj uniji - naveo je Field.

S obzirom na odličnu saradnju u prošlosti, Britanska ambasada i USAID odlučili su proširiti svoju saradnju na aktivnosti koje će doprinijeti uspješnoj tranziciji energetskog sektora u BiH i usvajanju neophodnih reformi, saopćeno je iz USAID-a.

Energetika.ba / FENA