Energetika.ba
Novosti

Saradnja Tuzle i Zenice u procesu energetske tranzicije

Autor: Energetika.ba
Saradnja Tuzle i Zenice u procesu energetske tranzicije

U okviru projekta „Niskougljenični inkluzivni razvoj lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini“, Razvojna grupa Grada Zenica sastala se danas s predstavnicima Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle, koji s Fondacijom Heinrich Böll formira mrežu lokalnih zajednica za predstojeći proces dekarbonizacije.

U tom pilot-projektu sudjeluju Doboj, Brčko, Bijeljina i Zenica, a cilj je da se pokrene sveobuhvatna aktivnost promjene svijesti rada od lokalnog ka višim nivoima kako bi se neobnovljivi izvori energije zamijenili obnovljivim izvorima.

-Cilj ovih razvojnih grupa, koje nastojimo da podržimo i u Zenici, je da kažemo kako je energetska tranzicija, odnosno dekarbonizacija, dugoročni proces koji ima puno malih koraka- kazao je profesor Mirza Kušljugić, koji dodaje da će projekt i u razvijenim zemljama trajati 20-30 godina.

U tom projektu, ističe Kušljugić, doprinos moraju dati i građani i lokalna zajednica.

Ekonomista Damir Miljević napominje kako to može biti i npr. projekt zamjene led-rasvjete u stanovima.

- To donosi velike uštede - oko 70 do 80 posto energije. Važno je razumjeti, jer mi na Balkanu imamo naviku da država nešto uradi za nas, umjesto da krenemo da nešto radimo sami za sebe - napominje Miljević, koji ističe kako energija postaje sve skuplja i skuplja.

Posljedice te skupoće, upozorava Miljević, osjetit će se već u narednom periodu.

Predstavnik Eko foruma Zenica profesor Samir Lemeš napominje kako veliki dio zagađenja u Gradu Zenici upravo i dolazi iz energetskog sektora.

-Bilo da je to iz toplane, energije koja se koristi u industriji ili za zagrijavanje stanova i kuća. Zato bi saradnja Tuzle i Zenice, trebala dati rješenje kako da se smanji zagađenje tako što ćemo efikasnije koristiti energiju. Što ćemo prihvatiti iskustva drugih, kakao da se krene u dekarbonizaciju industrije. Da više nemamo industriju zasnovanu na uglju, nego na novim tehnologijama koje su za nas, ovdje, naučna fantastika- kaže Lemeš.

On napominje da se širom svijeta već koriste obnovljivi izvori energije, koji već postaju i dominantni, a ne statistička greška.

Energetika.ba / FENA