Energetika.ba
Novosti

Šarović: Poskupljenje struje u RS-u platit će građani, a odrazit će se na energetski sektor BiH

Autor: Energetika.ba
Šarović: Poskupljenje struje u RS-u platit će građani, a odrazit će se na energetski sektor BiH

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, prokomentirao je za Klix.ba aktuelno poskupljenje struje u RS-u i ukupno stanje u elektroenergetskom sektoru Bosne i Hercegovine.

On kaže da će poskupljenje struje u RS-u platiti građani.

"Iako je najavljeno povećanje cijene struje za tzv. velike potrošače u RS-u, sasvim je izvjesno da će se to poskupljenje prelivati dalje, kroz povećanje cijene proizvoda, i na kraju će to opet platiti građani", kaže za Klix.ba ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Šarović kaže da je iz obrazloženja o novim cijenama, koja su dobili od predlagača, jasno da razlozi poskupljenja nisu ekonomski.

"Razlog poskupljenja nisu neke realne promjene poslovanja na tržištu, niti neki realni poremećaji... Cijena struje povećana je prvenstveno kako bi se osigurale plate stranačkoj vojsci koju je aktuelna vlast u RS-u, posebno u posljednjih godinu dana, prekomjerno i bez realne potrebe zapošljavala. Ovo poskupljenje je samo jedna od posljedica lošeg, nedomaćinskog upravljanja i nedostatka vizije razvoja ovog važnog sektora", pojašnjava Šarović.

U poslovnom svijetu, pa i u našoj regiji, nezamislivo je, kaže Šarović, da se cijena struje povećava zbog upošljavanja radnika.

"To je najnepopularniji način povećanja cijene jednog berzanskog proizvoda i to bezuslovno dovodi do nekonkurentnosti na tržištu. Naime, pored toga što će se negativno odraziti na privredu RS i što će neminovno trpjeti džepovi svih građana, povećanje cijene električne energije negativno će se odraziti i na ukupan imidž energetskog sektora u Bosni i Hercegovini, kao izrazito izvozno orijentisanog, koji na regionalnom tržištu više neće biti tako dominantan", zaključuje Šarović.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u regiji koja proizvodi više struje nego što su njene realne potrebe i donedavno je važila za jedinog regionalnog izvoznika električne energije.

Energetika.ba / Klix.ba