Energetika.ba
Novosti

Skopljaković: Milionski kriminal u elektroprivredama alarm za tužilaštva

Autor: Energetika.ba

Predsjednik Hrvatske stranke Božo Skopljaković smatra da je krajnje vrijeme da nadležne institucije uđu u sve javne kompanije u oba entiteta, naročito u elektroprivrede, telekom operatere, šumska poduzeća i druge, te provjere njihovo poslovanje, pišu Vijesti.ba.

"Ne smijem niti pomisliti da je državna zastupnica Aleksandra Pandurević na sebe preuzela tako veliki rizik da paušalno i neargumentirano spominje teški kriminal u Elektroprivredi RS od nekoliko stotina milijuna maraka. Zastrašujuće je da inspekcije i policija već nisu provjerili te navode. Poznato je da su se u medijima prošle godine pojavile sumnje da je menadžment Elektroprivrede HZ HB unatoč embargu o zapošljavanju, po nalogu vladajućega HDZ BiH, zaposlio nekoliko stotina ljudi, sve listom stranačkim podobnicima, a o čemu su već pisali neki portali. Uz to godinama svjedočimo friziranim financijskim rezultatima nakon svake poslovne godine što podgrijava sumnje da su javne kompanije zapravo trezori iz kojih vladajuće stranke brutalno isisavaju novčana sredstva građana za svoje kampanje i druge prljave poslove", upozorava Skopljaković.

Predsjednik Hrvatske stranke pita - kako je moguće da državne kompanije Elektroprijenos navodno ošteti Elektroprivredu HZ HB za nekoliko desetina milijuna maraka, a da isti direktor preseljava iz jedne u drugi direktorsku fotelju?

"Nalazimo se u izbornoj godini i plašim se da će javne kompanije, financijski i ljudski, opet biti zlouporabljene za stranačke kampanje i zbog toga je krucijalno važno da nadležne inspekcijske i policijske agencije, u suradnji sa tužiteljstvom, odlučno pročešljaju poslovanja državnih poduzeća i time otklone sve sumnje u nezakonite radnje i počinjenje teškog kriminal. Hrvati iz Bosne redovito plaćaju najskuplju električnu energiju i telefonske impulse u državi, a nema ih u upravljačkim tijelima. Nikada niti u jednoj javnoj kompaniji sa sjedištem u Mostaru, direktor nije bio s područja Bosne niti ih ima u upravljačkoj strukturi, zašto, jesu li to Hrvati sa ovih područja manje sposobni ili su za neke samo manje vrijedni", navodi Skopljaković.

Energetika.ba