Energetika.ba
Ljubljana

Slovenci na referendumu odlučuju o izgradnji drugog nuklearnog reaktora

Autor: Energetika.ba
Slovenci na referendumu odlučuju o izgradnji drugog nuklearnog reaktora
Agencije

Slovenačka vlada, koja razmatra izgradnju drugog reaktora u svojoj jedinoj nuklearnoj elektrani „Krško”, pitaće o tome građane putem referenduma.

„Svi smo se složili da put ka dekarbonizovanom društvu ide kroz obnovljive izvore energije s jedne strane, nuklearnu energiju s druge”, rekao je Robert Golob premijer Slovenije.

On je nakon sastanka sa svim političkim partijama rekao da za tako važan projekat u smislu troškova i koji se odnosi na budućnost zemlje treba postići konsenzus. Ako lideri stranaka i postignu dogovor, potrebno je odobrenje skoro dva miliona birača na referendumu koji će stoga biti u drugoj polovini godine.

Bivši premijer Janez Janša, šef konzervativne opozicione stranke SDS, pozdravio je tu odluku smatrajući da će ona vjerovatno ubrzati proces izgradnje drugog reaktora.

Vlasti su 2021. godine izdale dozvolu za novi reaktor koji bi, po riječima šefa vlade, mogao biti maksimalne snage od 2.400 megavata.

Francuska grupa EDF saopštila je u novembru da je predstavila „tehničko-komercijalne” prijedloge Sloveniji za moguću izgradnju reaktora tipa EPR, a pominjani su i američki Vestinghaus i korejski KHNP.

Novi blok trebalo bi da pojača elektranu „Krško” kod granice s Hrvatskom koja njime upravlja zajedno sa Slovenijom, zadovoljavajući 20 odsto potreba Slovenije za električnom energijom i 15 odsto potreba Hrvatske.

U funkciji od 1983. godine, jedinstveni reaktor tipa Vestinghaus je prvobitno trebalo da završi radni vek 2023. godine, ali je dobio dozvole za produženje rada za još 20 godina.