Energetika.ba
Novosti

Srbija preuzima strateške kapacitete BiH u energetici, telekomunikacijama i medijima

Autor: Energetika.ba
Srbija preuzima strateške kapacitete BiH u energetici, telekomunikacijama i medijima
Srbija preuzima kompanije i javna preduzeća u Republici Srpskoj u oblastima koje su od strateškoj značaja, a to su energija, telekomunikacije i distribucija medijskog sadržaja, piše BiznisInfo.

Ova preuzimanja dat će Srbiji veliku moć u RS i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Preuzimanja se vrše preko preduzeća koja su u državnom vlasništvu Srbije, a preuzimaju se kako javne, tako i private kompanije u RS.

Energetski sektor

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije odobrila je prije nekoliko dana da Javno preduzeće Srbijagas preuzimanjem 79,29 posto udjela stekne neposrednu individualnu kontrolu nad firmom Bijeljina-gas iz BiH.

Manjinski udio u bijeljinskoj firmi od 20,71 posto kapitala ostaće u vlasništvu Grada Bijeljine. “Bijeljina-gas” je osnovan 2009. godine radi gasifikacije grada.

Inače, Srbijagas je ušao na tržište BiH u martu kupovinom udjela u preduzeću “Gas promet” Istočno Sarajevo.

Generalni direktori “Srbijagasa” Dušan Bajatović, “Gas prometa” Istočno Sarajevo-Pale Milomir Draganić i direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Snežana Vujnić potpisali su tada ugovor.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da “Srbijagas” potpisivanjem ugovora postaje najveći vlasnik akcija “Gas prometa” Istočno Sarajevo-Pale sa 39,14 posto.

Srbija gas je preduzeće u državnom vlasništvu a ulazak na tržište BiH i preuzimanje kompanija naročito je važno zbog najavljene gasifikacije RS, izgradnjom kraka Turskog toka kojim će teći ruski plin. Krak ovog gasovoda trebao bi u BiH ući iz Srbije.

Osim toga, Srbija i RS sarađuju i na izgradnji energeskih kapaciteta, naročito na Drini. Nedavno se pojavila informacija da Srbija planira kupovinu Elektroprivrede RS.

Doduše, generalni direktor „Elektroprivrede RS“ Luka Petrović kazao je da nije bilo nikakvih razgovora o privatizaciji EP RS. Istakao je i da su svi aranžmani po pitanju unapređenja poslovanja mogući, ali da Srbija i RS već imaju zajedničke projekte u ovoj oblasti.

No, ova informacija vjerovatno nije bez razloga puštena u javnost.

Telekomunikacije i mediji

Osim energije, druga strateška oblast u kojoj se vrše preuzimanja jesu telekomunikacije i distribucija medijskog programa. Ova preuzimanja se vrše preko kompanije Mtel, odnosno njenog vlasnika Telekoma Srbija, koji je u vlasništvu države Srbije.

U vlasništvu Telekoma odranije je Mtel, koji je akvizirao i sarajevsku firmu Logosoft. Krajem prošle godine Mtel je kupio Telrad net Bijeljina i banjalučki Blicnet.

Prije nekoliko dana Konkurencijsko vijeće BiH odobrilo je Mtelu kupovinu firme Elta-Kabel, vodećeg kablovskog operatera u RS. Ovom akvizicijom Mtel će preuzeti potpunu dominaciju na tržištu fiksne i mobilne telefonije, pružanja usluga interneta te distribucije radio i TV programa u Republici Srpskoj.

Ovim će steći i veliku moć u veoma važnom medijskom sektoru, piše biznisInfo.

Energetika.ba