Energetika.ba
Novosti

Stanić: Poskupljenje struje privredi u RS-u ide na teret građana

Autor: Energetika.ba
Stanić: Poskupljenje struje privredi u RS-u ide na teret građana

Poskupljenje električne energije za privredu, neće se završiti samo na njihovom trošku, nego će teret ponijeti i građani, kroz skuplje proizvode i usluge u čijoj proizvodnji učestvuje električna energija, istakao je danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci Miladin Stanić, šef Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

"Neodgovorni vlastodršci ponovo idu rukom u džep građana na neodgovoran način. Nedopustivo je da se povećava cijena struje privredi jer je niska cijena električne energije bila jedna od glavnih komparativnih prednosti privrede RS, kako za domaće tako i za strane investitore", kazao je Stanić.

Istakao je da SDS smatra da privredi nije potrebno povećanje troškova, već da se na bazi smanjenja troškova povećaju plate kako bi se time zaustavio odlazak mlade radne snage iz RS.

"Vlast sračunato ide na povećanje električne energije kako bi još više pomogli zainteresovanim za kupovinu Elektroprivrede Republike Srpske, kako taj zainteresovani ne bi imao problem sa visinom cijene struje i imao osiguran profit na najvećem bogatstvu Republike Srpske", rekao je Stanić.

Kazao je da od 2006. godine do danas nivo bruto ličnih dohodaka u Elektroprivredi RS je porastao za 100 miliona KM, a taj novac se odnosi na stranačko zapošljavanje kadrova SNSD-a i njihovih političkih trabanata.

"Lično mi je Drago Kalabić rekao da mu je, dok je bio rukovodilac podružnice Elektroprivrede u Prnjavoru, donijet račun kompanije 'Nikolić' od 48 hiljada KM. Radnici su otkrili da je posla bilo u vrijednosti 1.600-1.800 KM. Znači posao od 1.600-1.800 KM se fakturiše sa 48 hiljada KM struje. Kalabić je naravno pocijepao taj račun a time je pocijepao i svoje radno mjesto rukovodioca Elektroprivrede u Prnjavoru", kazao je šef Kluba poslanika SDS.

Stanić je pozivao Vladu RS da se odgovorno ponaša prema resursima RS i da smijeni neodgovorna rukovodstva Elektroprivrede ukoliko ih ne podržavaju.

"Poručujemo građanima, poslodavcima, Privrednoj komori i svim drugim organizacijama da podržavamo svaku vrstu otpora prema poskupljenju električne energije. Ne mogu građani Republike Srpske cijenom struje plaćati sve krađe i nedomaćinsko poslovanje Elektroprivrede Republike Srpske", zaključio je Stanić.

Energetika.ba / FENA