Energetika.ba
Novosti

Stigle ponude za nove reaktore u Češkoj

Autor: Energetika.ba
Stigle ponude za nove reaktore u Češkoj

Rok za prikupljanje ponuda za izgradnju novih nuklearnih elektrana u Češkoj istekao je krajem oktobra. Tri ponuđača, američki Westinghouse, francuski EDF i korejski KHNP dostavila su obavezujuće ponude za izgradnju petog reaktora na lokaciji NE Dukovany, kao i neobvezujuće ponude za izgradnju još tri reaktora, dva od kojih su planirani na lokaciji Temelin i mogući šesti na lokaciji Dukovany.

Ponude za izgradnju petog reaktora elektrane Dukovany analizirat će se, a odluka o ponuđaču trebala bi biti donesena početkom sljedeće godine. Početak gradnje reaktora očekuje se 2029., a probni rad 2036. godine.

Iz američke Westinghouse Electric Company objavili su da su predali ponudu za izgradnju reaktora AP1000, ističući svoju povezanost s češkom nuklearnom industrijom od 1993., kada su isporučili napredne instrumente i upravljačke sisteme za elektranu Temelin, stvarajući tako lokalnu mrežu dobavljača. Od 2024. Westinghouse će, također, isporučivati nuklearno gorivo za nuklearne elektrane Dukovany i Temelin, kao jedini održivi alternativni zapadni dobavljač za zemlje koje koriste starije ruske nuklearne reaktore.

Francuski EDF predlaže izgradnju reaktora Generation III+ EPR1200 i već provode detaljnu identifikaciju čeških tvrtki koje bi mogle biti odabrane kao dobavljači. Do sada ih je identificirano gotovo 300, a 90 ih je uključeno u pretkvalifikacijski proces EDF-a. Pritom ističu domaće, evropske tehnologije i međusobnu blisku saradnju evropskih zemalja koje već koriste EDF-ove tehnologije.

Južnokorejski KHNP predlaže svoj reaktor s vodom pod tlakom APR1000 generacije III+, dok također traži blisku saradnju između korejske i lokalne industrije, piše portal prenosi energetika-net.com.

(Energetika.ba)