Energetika.ba
Novosti

Što prije početi sa realizacijom projekata proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora

Autor: Energetika.ba
Što prije početi sa realizacijom projekata proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić održao je sastanak s direktoricom Evropske banke za obnovu i razvoj u Bosni i Hercegovini (EBRD) Manuelom Naessl, navedeno je u saopćenju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, koje je prenio Ured Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za odnose s javnošću.

Sastanku su prisustvovali i v.d. generalnog direktora Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH Sanel Buljubašić te članovi Uprave.

Glavna tema razgovora bili su projekti koji vode ka dekarbonizaciji. Kako je navedeno, iz EBRD-a su čestitali Ministarstvu i Vladi FBiH za usvojeni set energetskih zakona i poduzete aktivnosti na njihovoj implementaciji.

Ministar Lakić zahvalio je EBRD-u za kontinuiranu podršku projektima u Federaciji BiH. Istakao je da treba što prije doći do konkretnih rezultata saradnje EBRD-a i Elektroprivrede BiH s ciljem realizacije projekata koji vode ka dekarbonizaciji s obzirom na značajne obaveze Bosne i Hercegovine u procesu energetske tranzicije.

Prema riječima direktorice Naessl, u ovoj godini saradnja sa Elektroprivredom BiH je prioritet u radu EBRD-a. Posebno je istakla projekte koji se odnose na solarnu energiju i u planu su za realizaciju s Eelektroprivredom BiH. Kako je istaknuto, svrha ovih projekata je što veće korištenje obnovljivih izvora energije.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Eelektroprivrede BiH Buljubašić izrazio je spremnost Uprave tog javnog preduzeća da u najkraćem roku započne realizacija ovih projekata koji bi donijeli dodatne izvore za proizvodnju električne energije.

Naglašeno je i da oni predstavljaju veću sigurnost u snabdijevanju potrošača električnom energijom. Prioritet Elektroprivrede BiH je aktivan rad na smanjenju emisije karbondioksida, kao i provedba plana koji Bosnu i Hercegovinu vodi ka ispunjenju standarda Evropske unije i prema potpisanoj Sofijskoj deklaraciji, saopćeno je.

Energetika.ba