Energetika.ba
Novosti

Stotine Južnokorejaca protestuju protiv japanskog plana ispuštanja vode iz Fukushime

Autor: Energetika.ba
Stotine Južnokorejaca protestuju protiv japanskog plana ispuštanja vode iz Fukushime

Stotine južnokorejskih aktivista okupilo se u subotu u centru Seula kako bi protestirali protiv plana Japana da ispusti tretiranu radioaktivnu vodu iz nuklearne elektrane Fukushima, koju je uništio cunami, u okean.

Japanske dnevne novine Asahi Shimbun javile su u ovoj sedmici da Tokio planira početi ispuštati vodu u okean već krajem augusta, pozivajući se na neidentifikovane vladine izvore.

- Ako se izbace, radioaktivne supstance sadržane u ozračenoj vodi na kraju će uništiti morski ekosistem - rekao je Choi Kyoungsook iz Korea Radiation Watch, aktivističke grupe koja je organizirala protest.

- Protivimo se jer vjerujemo da more nije samo za japansku vladu, nego i za sve nas i za čovječanstvo - kazao je.

Japanski nuklearni regulator prošlog mjeseca dao je odobrenje operateru elektrane Tokyo Electric Power da počne puštati vodu, za koju su Japan i Međunarodna agencija za atomsku energiju naveli da je sigurna, ali se zemlje u susjedstvu plaše da bi mogla zatrovati hranu.

Američki predsjednik Joe Biden sastat će se s japanskim premijerom Fumiom Kishidom i predsjednikom Južne Koreje Yoon Suk Yeolom na trilateralnom samitu 18. augusta.

- Priča se da je odbacivanje kontaminirane vode na dnevnom redu samita. Vlade Južne Koreje, SAD-a i Japana trebale bi to smatrati ekološkom katastrofom, a ne političkim pitanjem, i dogovoriti se da to blokiraju za dobrobit budućih generacija - rekao je Choi, prenosi Reuters.

(Energetika.ba)