Energetika.ba
Crna gORA

Subvencije za energetsku efikasnost građanima Bijelog Polja i Pljevalja

Autor: Energetika.ba
Subvencije za energetsku efikasnost građanima Bijelog Polja i Pljevalja
Foto: Ilustracija/Unsplash

U Bijelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti.

Pljevlja i Bijelo Polje su dva grada sa najzagađenijim vazduhom u Crnoj Gori. Osnovni razlog je upotreba uglja za potrebe grijanja.

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović se sa predsjednikom Opštine Pljevlja Dariom Vranešom i izvršnim direktorom Fonda za zaštitu životne sredine Draškom Boljevićem dogovorio o pokretanju posebnog programa energetske efikasnosti za građane ova dva grada.

Pljevlja od početka godine bilježe 42 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti zagađujućih čestica PM10. U ovoj opštini se nalazi jedina termoelektrana na ugalj u zemlji.

Opština je budžetom za 2024. godinu opredijelila više od dva miliona eura za unapređenje energetske efikasnosti. Planiran je nastavak postavljanja novih fasada na zgrade u centru. Isti projekat namijenjen individualnim domaćinstvima realizuje se preko Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Na sastanku je dogovoreno da posredstvom Fonda za zaštitu životne sredine – Eko-fonda budu plasirana dodatna sredstva, kako bi se proces ubrzao. Predložene su i druge opcije subvencija, poput nabavki toplotnih pumpi i klima-uređaja, piše u saopštenju Ministarstva enegetike i rudarstva.

Ono je također iniciralo da se ovim programima obuhvate rudarska naselja Šula i Gradac. Naglašen je značaj pojednostavljenja procedura konkursa za subvencije kao i da radove sprovode lokalna preduzeća i građevinska sekcija Rudnika uglja, prenosi Balkan Green Energy News.

Građanima Bijelog Polja subvencije za visokoefikasne klima-uređaje

Eko-fond će realizovati konkurs za kvalifikovane isporučioce klima-uređaja, od kojih će se zahtijevati da tokom trajanja programa podrške ne mijenjaju cijene, objavilo je ministarstvo.

Početak realizacije posebnih programa namijenjenih Pljevljima i Bijelom Polju očekuje se tokom marta.

Ministarstvo energetike i rudarstva je dodalo da će sa Eko-fondom podstaći unapređenje energetske efikasnosti i u ostalim gradovima Crne Gore, a posebno kroz sredstva obezbijeđena iz paketa podrške Evropske komisije za prevazilaženje energetske krize. Iznose osam miliona eura.