Energetika.ba
Novosti

TI BiH: Rudnici Elektroprivrede BiH napravili rekordan gubitak od 77 miliona KM

Autor: Energetika.ba
TI BiH: Rudnici Elektroprivrede BiH napravili rekordan gubitak od 77 miliona KM

Šest od sedam rudnika iz sastava Elektroprivrede BiH prošle godine napravilo je gubitak od 77 miliona KM i on je najveći u posljednjih pet godina. Od 2017. prihodi ovih rudnika konstantno padaju i danas su manji za preko 53 miliona KM, plate i doprinosi se ne isplaćuju redovno, državi se duguje za poreze i koncesione naknade pa su kratkoročne obaveze na kraju prošle godine iznosile skoro 800 milion KM što je znatno više nego ranije.

Analiza koju je uradio Transparency International u BiH (TI BiH) pokazuje da su rudnici u većini slučajeva prezaduženi i da imaju ograničene mogućnosti da kroz zaduženje unaprijede poslovanje.

“Nesavjesno poslovanje i sumnjive javne nabavke”

Kako je navedeno u analizi, uprkos teškoj finansijskoj situaciji brojni su primjeri nesavjesnog poslovanja, sumnjivih javnih nabavki, neracionalnih poslovnih odluka i izvlačenja novca iz kase ovih preduzeća što ukazuje na mogućnost pojave korupcije.

“Revizori primjećuju da je to posebno vidljivo kod iznajmljivanja mehanizacije i opreme gdje se kroz netransparentne postupke milionski ugovori često dodjeljuju istim firmama, a na štetu ovih javnih preduzeća”, tvrde iz TI BiH.

Analiza koju je uradio TI BiH jasno pokazuje da je finansijska situacija u rudnicima Elektroprivrede BiH jako loša i da bez reformi koje se godinama odlažu stanje može biti samo teže. TI BiH godinama upozorava na problem prekomjernog zapošljavanja i zloupotrebe resursa ovih javnih preduzeća ali uprkos tome ovakva praksa je nastavljena. Bez obzira na sudske presude i upozorenja revizora, privilegovana privatna preduzeća godinama u rudnicima dobijaju unosne poslove od kojih ostvaruju milionsku dobit dok rudnici gomilaju dugove.

Viška više od 2.200 radnika

Rukovodstvo Elektroprivrede BIH je nedavno priznalo da ima preko 2.200 radnika viška i da se ovaj broj isključivo odnosi na administrativno osoblje, dok je naglašen nedostatak proizvodnih radnika na šta je TI BiH godinama ranije ukazivao. Skupština JP Elektroprivrede BiH je donijela odluku o davanju dugoročnih pozajmica rudnicima uglja radi rješavanja viška zaposlenih i drugih dugovanja.

Cijeli tekst analize možete pročitati na ovom linku.

Energetika.ba