Energetika.ba
Novosti

Trošarine na OIE uništile bi kogeneracije na biomasu i proizvođače peleta

Autor: Energetika.ba
Trošarine na OIE uništile bi kogeneracije na biomasu i proizvođače peleta

Uvođenje trošarina na sve proizvode iz obnovljivih izvora energije, u što spadaju i kogeneracije na drvnu biomasu te proizvodnja peleta, u potpunosti bi uništilo tu proizvodnju u Hrvatskoj, poručeno je u petak sa 7. međunarodne konferencije o biomasi i obnovljivim izvorima energije (OIE).

Direktor Hrvatskog drvnog klastera Marijan Kavran rekao je kako se navodno razmišlja o uvođenju trošarina na proizvode iz OIE od 15 posto. To je loš eksperiment Vlade koji ugrožava sve ulagačke projekte tog područja, usprkos tome što EU nedvosmisleno potiče korištenje biomase, poručio je Kavran s konferencije nazvane "Novi EU energetski paket - utjecaj na budućnost biomase i OIE".

"Uistinu je neodgovorno predlagati oporezivanje OIE koji su budućnost Europske unije. Štoviše, umjesto razmišljanja o daljnjim nametima, potrebno je naći rješenje kako potaknuti daljnji razvoj OIE, a ne penalizirati tu čistu energiju. Trošarine će urušiti cijeli sustav. Na šumi temeljene industrije u Hrvatskoj zapošljavaju 53.000 radnika, u pravilu u manjim mjestima i uistinu se radi o razvojnom pitanju", rekao je Kavran.

Po podatcima koje je iznio, trenutno, od planiranih 120 megavata (MW), na biomasu imamo 25,9 MW aktivnih kogeneracijskih postojenja (postrojenja koja proizvode električnu i toplinsku energiju), što je simboličano u odnosu na primjerice 740 MW predviđenih za energiju iz vjetra.

I predsjednik Hrvatske udruge za biomasu (CROBIOM) Raoul Cvečić Bolle smatra da najavljene trošarine "moraju pasti u vodu".

Kavran je upozorio i kako najava trošarina dolazi u trenutku dok se tržište peleta oporavlja i dok je potražnja u značajnom porastu, a i on i Cvečić Bolle se zalažu za poticanje domaće potrošnje peleta.

Hrvatska godišnje proizvede 260.000 tona drvnog peleta, što je zavidan ekvivalent od jedan posto svjetske proizvodnje, a 92 posto peleta se izvozi. Izvozom se, međutim, poboljšava energetska bilanca zemalja uvoznica. Proizvođači peleta bi, pak, željeli bi da se njihov proizvod u mnogo većoj mjeri koristi u Hrvatskoj gdje se još uvijek dominantno koriste sustavi grijanja temeljeni na fosilnim tehnologijama, istaknuo je Kavran.

"Radi se o ekologiji, razgovaramo o ekološkom bio proizvodu koje će za 10 ili 20 godina zamijeniti fosilna goriva. Sada, u trenutku kada ga izvozimo, mi poboljšavamo CO2 bilance susjednih zemalja", rekao je Cvečić Bolle dodavši kako oni imaju prvorazredan proizvod jer se u EU ne može izvozit loš.

Zastupnika u Europskom parlamentu Davor Škrlec smatra da bi Hrvatska svoje javne politike morala kreirati na način da budu sukladne europskim javnim politikama, pogotovo u energetskom sektoru.

Tvrdi kako bi morali značajnije koristiti potencijal OIE gdje je biomasa jedan od najznačajnijih proizvoda. No kod nas je, kaže Škrlec, biomasa zaboravljena, pogotovo u proizvodnji toplinske energije. Korištenjem biomase razvijaju se lokalne zajednice, osiguravaju radna mjesta te se pridonosi povećanju kako BDP-a tako i financijske stabilnosti Hrvatske.

Istaknuo je kako se, istina, u pojedinim članicama EU određenom naknadom naplaćuje korištenje energetske mreže, ali i da, budući je to negativno odjeknulo u nekim zemljama poput Španjolske, Europska komisija radi na ukidanju takvih opterećivanja OIE.

"Državama članicama EU nedavno je poslana poruka da se ne smiju uvoditi retroaktivne mjere koje bi penalizirale projekte OIE kako bi na taj način nadoknađivale, recimo, rupe u proračunu. Svaka mjera u Hrvatskoj koja ide na to da penalizira OIE nije mjera sukladna politikama EU", kazao je Škrlec.

Energetika.ba