Energetika.ba
Novosti

Trumpovi planovi za trgovinu, vanjsku politiku, energetiku

Autor: Energetika.ba
Trumpovi planovi za trgovinu, vanjsku politiku, energetiku

Pitanja na koja se fokusira Donald Trump, lider u trci republikanaca za predsjedničku nominaciju uprkos krivičnim postupcima, dijametralno su različita od onih na koja se fokusira aktuelni predsjednik Joe Biden.

Ako se ostvare, Trumpovi planovi će značiti i velike promjene u državnoj upravi, čak i veće nego u prvom mandatu. Prve četiri godine Trumpa obilježili su haos, unutrašnje borbe i brojne predsjedničke uredbe koje su poslije poništavali sudovi, piše Glas Amerike.

Evo šta sada najavljuje Trump ako dođe na vlast, a da se veže za pitanje energetike i biznis.

Trgovina

Ako dođe na vlast, Trump obećava da će uvesti tarife od 10 posto na skoro svu uvoznu robu, a trgovci će plaćati veće kazne ako budu kršili postojeće propise.

Apelovaće na Kongres da usvoji "Trumpov akt o recipročnoj trgovini" čime se predsjedniku daju ovlaštenja da uvede tarife onim zemljama koje su Americi to uvele.

Veliki dio agende fokusiran je na Kinu.

Trump je predložio četverogodišnji plan za potpuno ukiranje kineske uvozne robe, uključujući osnovne namirnice, elektroniku, lijekove i čelik. Želi da kineskim kompanijama zabrani da u SAD posjeduju važnu infrastrukturu u sektorima energetike, tehnologije, poljoprivrede. Tvrdi da će natjerati kineske vlastnike da prodaju imovinu koja "dovodi u opasnost nacionalnu sigurnost SAD".

Vanjska politika

Trump najavljuje da će i pre inauguracije okončati rat Rusije i Ukrajine. To podrazumijeva i zaustavljanje "neprekidnog slanja američkog blaga Ukrajini". Trump kaže da će od evropskih zemalja tražiti da Americi nadoknade troškove dopunjavanja potrošenih zaliha.

Nije precizirao hoće li insistirati da se Rusija povuče iz Ukrajine, sa teritorija koje je okupirala.

Kaže da će stajati uz Izrael koji je u ratu sa Hamasom i da će podržati pokušaje Izraela da "uništi" militante. Trump najavljuje da će ponovo "fundamentalno preispitati" svrhu i misiju NATO-a.

Energetika

Trumpov cilj je da SAD imaju najjeftiniju struju od svih zemalja na svetu, uključujući i Kinu.

Kaže da bi podržao bušenje nafte na javnom zemljištu i da bi ponudio poreske olakšice proizvođačima gasa, uglja i nafte. Time bi poništio politiku Bidenove administracije da se potiče upotreba električnih automobila i propišu nove granice zagađenja - koje bi zahtijevale da do 2030. godine najmanje 54 posto vozila u SAD budu električna.

Trump ponavlja da će istupiti iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama i da će ukinuti propise Bidenove administracije koji se odnose na sijalice, šporete na gas, mašine za pranje sudova i određeni tip tuševa.

(Energetika.ba)