Energetika.ba
Novosti

U Brčkom dvodnevna regionalna konferencija 'Zelena energija i urbana mobilnost'

Autor: Energetika.ba
U Brčkom dvodnevna regionalna konferencija 'Zelena energija i urbana mobilnost'

U Brčkom je danas u saradnji parlamentarne grupe „Zeleni klub“ BiH, Skupštine i Vlade Brčko distrikta, i uz podršku njemačke organizacije GIZ, započela dvodnevna regionalna konferencija pod nazivom „Zelena energija i urbana mobilnost“.

Uime „Zelenog kluba“ Parlamentarne skupštine BiH, polsanik u skupštini Brčko distrikta Milijana Simić, rekla je da je cilj ove konferencije da se probude i potaknu sve institucije kako bi se što prije donijeli neophodni podzakonski okviri radi obezbjeđivanja preduslova na koje smo se ranije obavezali.

Regionalni projekt menadžer GIZ-a Milenka Knežević istakla je da se i na ovaj način Vlada Brčko distrikta opredjeljuje da krene ka mjerama implementacije svih aspekata koji su navedeni u Zelenoj agendi, a tiču se održive urbane mobilnosti.

- To je plan koji je fokusiran na čovjeka, a ne na automobile i on sagledava jednu perspektivu planiranja prostora i saobraćaja u zajednici - istakla je Knežević u izjavi novinarima, dodavši da od Vlade Distrikta očekuje promjene u strukturalnom planiranju implementacije kapaciteta održive urbane mobilnosti.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da je ovo zakonodavno tijelo do sada donijelo tri zakona iz ovih oblasti i ustanovilo strateški okvir.

- Ono što se čeka jeste donošenje podzakonskih akata da  bi se ovi propisi stavili u funkciju. Ove teme su za mnoge nepoznanica i cijeli angažman vidim kao priliku za podizanje svijesti kod građana kako bi djelovali u skaldu sa ovim propisima - naglasio je Milić, dodajući da je ova Konferencija šansa i snažan podsticaj da se naša loklana zajednica uključi sa svima ostalima u rješavanje ovih pitanja koja su od interesa ne samo za nas nego i za generacije koje dolaze.

Gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić rekao je da je prioritet donošenje 13 podzakonskih akata od strane Skupštine Brčko distrikta koji su kompatibilni sa temama Konferencije.

- Kada se to donese onda se mogu implementirati zakoni o obnovljivim izvorima energije i električnoj efikasnosti. Nastojaćemo da saobraćajni dizajn prilagodimo potrebama Agende koju je potpisala BiH,  i to je jedan od uslova koje trebamo da ispunimo na putu ka u EU - istakao je Nišić, dodajući da Vlada distrikta može i ima kapacitet da prati ovu dinamiku.

Dvodnevna konferencija koja se održava u zgradi Policije Brčko distrikta BiH okupila je oko 100 stručnjaka iz oblasti zelene energije i urbane mobilnosti, a predviđeno je da se obrade teme kao što su: stanje zelene energije u BiH i EU, urbana mobilnost i trenutno stanje kod nas,  institucionalni okvir održive urbane mobilnosti te praksa u lokalnim zajednicama.

(Energetika.ba/FENA)