Energetika.ba
Novosti

U funkciji punjači za električne automobile

Autor: Energetika.ba
U funkciji punjači za električne automobile

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić pustio je u rad terminal za punjenje električnih vozila na lokaciji parkinga za prigradske autobuse na Malti.

Drugi terminal nalazi se na Paskolinoj ciglani.

Radojičić je rekao da su ovo prvi punjači za električna vozila koji su instalirani na javnim površinama u BiH i da je ova aktivnost urađena u partnerstvu sa kompanijom "Malbašić".

Gradonačelnik Banjaluke je rekao da će terminale koristiti domaći vozači, ali i oni koji su u tranzitu, pošto su obje lokacije na kojima su postavljeni terminali prometni i laki za pristup onima koji prolaze kroz Banjuluku.

"Ovo je jedna od brojnih aktivnosti koje imamo u oblasti saobraćaja i koje su usmjerene na modernizaciju. Grad je obezbijedio oko 40.000 KM u infrastrukturu i dozvole, dok je kompanija 'Malbašić' obezbijedila punjače" , naveo je Radojičić.

On je izrazio nadu da će postavljanje ovih punjača navesti veći broj ljudi da koriste električna vozila.

Vlasnik kompanije "Malbašić" Veselko Malbašić rekao je da ova firma već drugi put, zajedno sa Gradskom upravom, učestvuje u realizaciji projekata od značaja za grad, kao društveno odgovorna kompanija.

"Ideja o instalaciji punjača nastala je u Austriji kada smo svojim električnim automobilom htjeli da dođemo u Banjaluku. Usput smo imali punjenje u Gracu, Mariboru i Zagrebu, ali u Banjaluci nismo mogli. Punjači su domaća proizvodnja kompanije 'Elas', što je veoma značajno", rekao je Malbašić.

On je, na osnovu iskustava sa zapada, izrazio očekivanje da će priča o električnim automobilima, u budućnosti, zaživjeti i u Banjaluci.

Na oba terminala u Banjaluci instalirana su po tri punjača za električna vozila.

Energetika.ba / SRNA