Energetika.ba
Novosti

U Sarajevu otvoren međunarodni sajam energetike, voda i okoliša RENEXPO®

Autor: Energetika.ba
U Sarajevu otvoren međunarodni sajam energetike, voda i okoliša RENEXPO®

Dvodnevni međunarodni sajam energetike, voda i okoliša RENEXPO® BiH otvoren je danas u Sarajevu, a okupio je više od 50 izlagača iz 20 zemalja.

Savjetnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Admir Softić izjavio je u uvodnom obraćanju da mu je zadovoljstvo što je institucija koju predstavlja učesnik tako značajne manifestacije koja okuplja veliki broj stručnjaka iz energetike i zaštite okoliša.

– Ovaj sajam pruža priliku za uspostavljanje poslovnih kontakata između privrednika, stručnjaka i donosilaca odluka, a samim tim doprinosi razmjeni znanja i iskustava, te pomaže aktivnom dijalogu i poslovnim aktivnostima u raznim oblastima održivog razvoja – rekao je Softić.

Istakao je da su teme ovogodišnjeg RENEXPO® BiH, kao što su korištenje obnovljivih izvora energije, energetska efikasnost i upravljanje vodama, veoma značajne za Bosnu i Hercegovinu i s razlogom im se posvećuje sve veća pažnja.

Softić je naveo da je BiH usvajanjem Okvirne energetske strategije do 2035. potvrdila svoje opredjeljenje za održivi razvoj energetskog sektora, koji će uzeti u obzir potencijale ali i specifičnosti zemlje.

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Gordan Milinić kazao je da je RENEXPO® BiH stekao međunarodno priznanje, kao najveća platforma za međunarodno uvezivanje u oblasti obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, zaštite okoline, te upravljanja vodama i otpadom na zapadnom Balkanu.

Naglasio je da će na panel diskusijama i okruglim stolovima biti predstavljeni aktuelni investicioni projekti, razmatrana ograničenja i izazovi njihove implementacije i ponuđena rješenja i poslovni modeli uspješnih primjera iz evropske prakse.

Prateći svjetsku praksu, organizator sajma REECO Grupa iz Njemačke odlučila je da predstavi univerzitete u sajamskoj hali, ali i start-up kompanije i time ih približi potencijalnim partnerima iz državne uprave i svijeta biznisa, a istovremeno javnost upozna o njihovom radu.

Među najistaknutijim izlagačima na sajmu su kompanije poput: Andritz Hydro, Kössler GmbH & Co KG, Urbas Maschinenfabrik Ges.m.b.H., Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH, SWF Krantechnik GmbH i druge.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=aswFa2MXpHE[/embed]

Energetika.ba / FENA