Energetika.ba
Novosti

U Trebinju počeo dvodnevni summit o energetskoj budućnosti Balkana

Autor: Energetika.ba
U Trebinju počeo dvodnevni summit o energetskoj budućnosti Balkana

Dvodnevni summit "Energetska budućnost zapadnog Balkana", na kojem će preko 70 stručnjaka iz svijeta energetike, putem panel diskusija obraditi teme o tranziciji energetskog sektora, perspektivama razvoja, stanju tržišta, potencijalima obnovljivih izvora energije, financiranju projekata u energetici i "pametnoj" energetici, počeo je u četvrtak u Trebinju.

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Radovan Višković kazao je kako će navedeni stručnjaci po završetku summita dati instrukcije i mišljenja kako oni vide razvoj energetskog sektora u narednim godinama.

- Vlada RS-a ima viziju, želju ili opredjeljenje u narednih 10 godina izgraditi značajne energetske potencijale prije svega iz zelene, čiste energije i to vidimo kao jednu od najznačajnijih razvojnih šansi Republike Srpske u narednom razdoblju. Sva ta energija je proizvod koji je namjenjen izvozu, ima konzument, ima tržište, prema tome došlo je vrijeme da se to i valorizira i da se iskoriste potencijali koje imamo i u sferi vode, sferi vjetra i u sferi solarne energije - istaknuo je Višković.

Dodao je kako već danas na ovom summitu ima spremnih investitora koji su, kako kaže, više nego zainteresirani za gradnju objekata i u sferi solarne i vjetroelektrane.

- Zašto te potencijale ne bismo iskoristili za čitavu Bosnu i Hercegovinu. Koeficijenti koji su definirani za BiH iznose 400MW za vjetroelektrane, a isto toliko i za solarne elektrane. Vlada RS-a smatra kako su to mali koeficijenti i spremna je skupa s ostalim razinama vlasti u BiH otvoriti pregovore i razgovarati na toj razini kako bi se ti koeficijenti povećali - kazao je Višković.

Istaknuo je kako Vlada Republike Srpske ima velika očekivanja od ovog summita.

- Očekujemo da struka kaže kako se zakonodavna i izvršna vlast treba ponašati, što to od zakonskih rješenja treba kreirati i mijenjati i što treba prilagoditi kako bi ove naše potencijale zaista iskoristili na dobrobit svih naših građana - kazao je premijer RS-a.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kazao je kako je energetika jedna od ključnih grana ovog grada.

- U zadnje vrijeme urađeni su neki koraci da se u narednom periodu u Trebinju ulaže još više u obnovljive izvore. Ovaj sumit još je jedna prilika da se Trebinje pokaže kao grad koji u području kongresnog turizma ima ogromne potencijale i jako je bitno što su na njemu prisutni ljudi iz cijele regije - kazao je Ćurić.

Naveo je kako su energetski potencijali Trebinja i Republik Srpske na pravom putu da se iskoriste na najbolji mogući način.

- Imamo već određene hidropotencijale, ali smatramo da su obnovljivi izvori energije budućnost i upravo Trebinje i okolina mogu itekako pogoditi investitorima da ulažu u solarne elektrane. Isto tako na području Hercegovine imamo idealnih područja koja odgovaraju za vjetroelektrane i to nam je veoma bitno i značajno. Zaključci ovog summita svima će nam biti pokazatelji u kojem smjeru idemo - istaknuo je gradonačelnik Trebinja.

S obzirom na značaj energetskog sektora za razvoj cjelokupnog gospodarstva u Bosni i Hercegovini, događaji poput ovog svakako su neophodni i korisni, kazao je direktor Operatora za obnovljive izvore energije i efikasne kogeneracije Boriša Misirača.

- Treba imati u vidu kako je energetika jedna od najperspektivnijih oblasti za investicije i stranih i lokalnih investitora u Bosni i Hercegovini, a ovakvi događaji služe za razmjenu iskustava i svakako se može naučiti nešto novo što će se nekada kasnije moći implementirati - kazao je Misirača.

Generalni direktor MH Elektroprivreda (EP) Republike Srpske Luka Petrović kazao je kako je važno osnažiti komunikaciju među svim energetskim segmentima u ovoj regiji.

- Važno je da to osnaživanje bude na dobrobit građana ovih prostora, ali i na dobrobit profitabilnosti, stabilnosti i nezavisnosti energetskih kompanija na ovim prostorima. Ovim sumitom poslat ćemo sigurno jednu važnu poruku, a to je da iako živimo jedni pored drugih, potrebno je komunikacijom i suradnjom osnažiti ovu cjelinu energetike na Balkanu i učiniti je još profitabilnijom u odnosu na okruženje, odnosno na globalno tržište jer mislimo da to dosad nismo dovoljno dobro uradili - kazao je Petrović.

Dodao je kako je usvojenom strategijom razvoja energetskog sektora do 2035. godine, kao i planom razvoja i akcijskim planom EP-a RS-a definirano da se u narednih deset godina izgradi 1.000MW iz obnovljivih izvora novih objekata na području Republike Srpske.

Središnje teme summita za 2020. godinu, koji će se održavati i u petak, 6. ožujka, su investicijski projekti energetskog sektora, kao i zelene investicije, regionalni energetski projekti kroz regionalnu suradnju, regionalno napredovanje, poslovni sastanci kompanija cijele regije i suradnja po modelu JPP (javno privatno partnerstvo).

Organizatori ove stručne manifestacije su "Elektroprivreda RS", Grad Trebinje i SET d.o.o.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=uJF7vi_FpTg&feature=emb_title[/embed]

Energetika.ba / FENA