Energetika.ba
Zbog desetkovane proizvodnje

Ukrajina uvozi rekordne količine električne energije

Autor: Energetika.ba
Ukrajina uvozi rekordne količine električne energije
Radnik popravlja dalekovod nakon ruskog raketnog napada na sjeveroistočni ukrajinski grad Harkiv

Ukrajina će nastaviti uvoziti rekordne količine električne energije kako bi nadoknadila manjak uzrokovan ruskim bombardiranjem energetske infrastrukture, što je desetkovalo proizvodnju.

Ukrajinski operater električne mreže Ukrenerho saopćio je 14. juna da će uvesti 31.904 megavat sata (MWh) električne energije, čime će biti srušen prethodni rekord od 29.796 MWh s početka ove sedmice, piše Radio Slobodna Evropa.

Ta najava dolazi dan nakon što je ukrajinska vlada saopćila da su članice grupe sedam razvijenih zemalja svijeta (G7) pristale dati više od milijardu dolara za potporu ukrajinskom energetskom sektoru.

Rusija je od marta intenzivirala napade projektilima i bespilotnim letjelicama na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, što je dovelo do čestih nestanaka struje u mnogim regijama.

Kijev je bio prisiljen uvoziti struju iz Evropske unije.

Ukrajina i Rusija razmijenile su tokom protekle noći napade bespilotnim letjelicama, dok je G7 dogovarao zajam od 50 milijardi dolara Ukrajini, koristeći zamrznutu rusku imovinu kao kolateral.

Ukrajinske oružane snage objavile su da je protuzračna odbrana oborila svih 17 dronova tipa "shahed" koje je lansirala Rusija u sedam regija.

Rusija je takođe ispalila 17 krstarećih i balističkih projektila, od kojih je polovina presretnuta, prema ukrajinskim ratnim snagama. Nije bilo izvještaja o žrtvama ili šteti.

U međuvremenu, rusko ministarstvo odbrane navelo je da su oružane snage oborile 87 ukrajinskih dronova u pet regija, kao i na poluostrvu Krim koji je okupirala Rusija.

Krhotine su prekinule opskrbu strujom u regiji Rostov i oštetile spremnike goriva u skladištu nafte u Voronježu, saopćile su lokalne vlasti.

Nekoliko sati ranije, čelnici G7 u Italiji pristali su dati Ukrajini zajam od 50 milijardi dolara. Sporazum će iskoristiti kamate i prihod od više od 260 milijardi dolara zamrznute ruske imovine, koja se uglavnom drži u Evropi, kako bi se osigurao zajam od 50 milijardi dolara od SAD-a i dodatni zajmovi od drugih partnera.

Uz to, ukrajinska vlada je 13. juna saopćila da su se zemlje G7 složile da osiguraju više od milijardu dolara za podršku ukrajinskom energetskom sektoru, koji je bio česta meta ruskih napada.