Energetika.ba
Novosti

Uprava Elektroprivrede BiH pojasnila načine tržišnog snabdijevanja u 2022. godini

Autor: Energetika.ba
Uprava Elektroprivrede BiH pojasnila načine tržišnog snabdijevanja u 2022. godini

Predstavnici Uprave Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH (EPBiH) danas su na konferenciji za novinare u Sarajevu pojasnili kakve će ponude stizati poslodavcima u vezi sa cijenom električne energije, odnosno načine tržišnog snabdijevanja u 2022. godini u skladu sa Zakonom o električnoj energiji i njegovom dopunom i posebno u skladu s Odlukom Vlade Federacije BiH o ograničavanju cijena električne energije koja se direktno odnosi na 667 kupaca ili 1.001 mjerno mjesto koje električnom energijom snabdijeva EPBiH.

Govoreći o tržištu električne energije u BiH, savjetnik generalnog direktora EPBiH Džemo Borovina je rekao da je ono otvoreno 2016. godine i da su cijene na tržištu u tom periodu varirale od 30 do 300 eura, što je velika oscilacija.

- Svim kupcima koji su potpisali ugovor o tržišnom snabdijevanju ili su prihvatili ili zahtijevali ponudu za tržišno snabdijevanje do 31. decembra 2021. godine, električna energija će se za period od 1. do 6. januara 2022. godine obračunavati po tržišnim cijenama, odnosno cijenama koje se vrijedile u trenutku obrade zahtjeva za dostavu ponude - naveo je Borovina.

Kupcima koji nisu prihvatili ponudu za tržišno snabdijevanje ili nisu tražili njenu dostavu, kako je dodao, električna energija će se za period od 1. do 6. januara ove godine obračunavati po cijenama javnog snabdjevača, odnosno cijenama za rezervno snabdijevanje ili univerzalnu uslugu, ovisno o pravima u skladu sa zakonskim odredbama koje tretiraju predmetnu oblast.

U periodu od 7. januara do 31. decembra ove godine, svim kupcima se, za ugovorene količine, cijene električne energije definišu u skladu sa Odlukom Vlade FBiH o ograničavanju povećanja cijena snabdijevanja električnom energijom.

Iz Elektroprivrede BiH su pozvali kupce da sve zahtjeve blagovremeno podnose, kako bi se procedure ugovaranja okončale u najkraćem roku, a Borovina je dodao da očekuje da će ova rješenja biti prihvatljiva poslodavcima.

Govoreći o poslovanju u 2021. godini, izvršni direktor za proizvodnju Samir Selimović je naveo da je Elektroprivreda BiH ispunila plan poslovanja više od očekivanog.

- Elektroprivreda BiH je ispunila plan poslovanja za 1,89 posto više u odnosu na elektroenergetski bilans. U odnosu na 2020. godinu, taj plan je prebačen za oko sedam procenata. To je učinjeno, prije svega, zahvaljujući dobroj proizvodnji iz hidroelektrana i povoljnim hidrološkim prilikama u prvom i četvrtom kvartalu prošle godine. Termoelektrane nisu ispunile plan poslovanja, a razlog je neisporuka planiranih i ugovorenih količina uglja od rudnika, zavisnih društava u sastavu Koncerna EPBiH. U 2021. godini je isporučeno 4.676.543 tone uglja, a ugovoreno je 5.549.760 tona – istakao je Selimović.

Naveo je da je u proizvodnji uglja najviše podbacio Rudnik uglja Kreka. Kada je riječ o zalihama uglja u termoelektranama, krajem prošle godine one su bile za 76 posto manje u odnosu na planirane prema elektroenergetskom bilansu.

- Ovi pokazatelji se nastavljaju i u januaru. Zbog svega što se dešava sa nedovoljnim isporukama uglja, mi smo bili prinuđeni da tokom 2021. godine i u planu za 2022. godinu predvidimo isporuke dodatnih količina uglja od rudnika izvan Koncerna EPBiH - dodao je Selimović.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=QkUp3rnOywU[/embed]

Energetika.ba / FENA