Energetika.ba
Novosti

USAID: Izgradnja elektroenergetske infrastrukture u fokusu Energetskog samita

Autor: Energetika.ba
USAID: Izgradnja elektroenergetske infrastrukture  u fokusu Energetskog samita

Na Energetskom samitu, koji će biti održan od 25. do 27. aprila u Neumu, jedna od ključnih tema bit će i izgradnja elektroenergetske infrastrukture.

- Kako bi se uklonile ove prepreke i osigurao investicioni potencijal, od donosilaca odluka očekujemo hitnu akciju u cilju pojednostavljenja režima izdavanja dozvola - saopćio je direktor USAID EIA projekta Ognjen Marković, te najavio da će poseban panel na 4. energetskom samitu identificirati ključne preporuke, kao i moguća rješenja za njihovu implementaciju u BiH.

Donosioci odluka, kao i ključni eksperti i zainteresirani investitori razgovarat će o najaktuelnijim temama u energetskom sektoru.

Prema izvještaju Svjetske banke „Doing Business 2018“ koji, između ostalog ocjenjuje i efikasnost izdavanja dozvola, BiH se nalazi na 166. mjestu od ukupno 190 zemalja obuhvaćenih tim izvještajem.

- Ovaj podatak u direktnoj je vezi s obimom investicija u BiH, posebno u energetski sektor, koji uz prave političke odluke koje se još čekaju, može biti pokretač privrednog razvoja u BiH - navodi se u saopćenju USAID-a, čije su aktivnosti usmjerene na pojednostavljenje postupaka izdavanja dozvola i povećanje njegove efikasnosti.

Četvrti put Energetski samit bit će upriličen u organizaciji USAID-ovog projekta Investiranje u sektor energije (USAID EIA) i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) kroz projekte „Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH“ i „Poticanje energetske efikasnosti u BiH“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u FBiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

Energetika.ba / FENA