Energetika.ba
Novosti

Veliki iskorak: MOL grupa kupuje biogas postrojenje kapaciteta 12,5 miliona kubnih metara

Autor: Energetika.ba
Veliki iskorak: MOL grupa kupuje biogas postrojenje kapaciteta 12,5 miliona kubnih metara

Transakcija je doprinos realizaciji EU Direktive o obnovljivoj energiji i REPowerEU

MOL Grupa dogovorila je s kompanijom BayWa AG kupnju Szarvas Biogas Plant, postrojenja za preradu otpada koje koristi organski otpad za proizvodnju električne i toplinske energije kroz kogeneraciju s vršnim kapacitetom snage od oko 4 megavata (MW). Fabrika godišnje obrađuje više od 40.000 tona otpada iz proizvodnje mesa u regiji i još 53.000 tona zaostalog otpada (kao što je gnojnica i gnoj) iz okolnih farmi za uzgoj stoke i preradu mesa. Osim toga, oko 18.000 tona poljoprivrednog supstrata koristi se kao sirovina za postrojenje, što sveukupno proizvodi više od 12,5 miliona kubnih metara biogasa.

MOL Grupa nastoji proširiti svoj portfelj biogoriva kako bi ispunila ciljeve postavljene Direktivom Evropske unije o obnovljivoj energiji. Ova akvizicija također je u skladu s ciljevima akcionog plana REPowerEU, koji je postavio visok cilj za proizvodnju biogasa i metana kako bi se razumno povećala ukupna energetska neovisnost Evropske unije. Osjećaj odgovornosti za sigurnost opskrbe energijom u regiji srednje i istočne Evrope temeljni je dio identiteta MOL grupe i načina razmišljanja o radu i razvoju.

Za MOL Grupu, akvizicija Biogasnog postrojenja Szarvas odlična je prilika za proširenje portfelja proizvodnje održive energije tvrtke s potencijalom za ostvarenje vrijednih sinergija unutar kompanije. Postrojenje ne samo da posjeduje jedan od najvećih proizvodnih kapaciteta biogasa u srednjoj i istočnoj Evropi, već se također nalazi u području gdje su MOL-ove aktivnosti istraživanja i proizvodnje prisutne i aktivne. To stvara jedinstvenu sinergiju pružanjem infrastrukture biogasnim postrojenjima za nadogradnju njihovih gasnih proizvoda. MOL Grupa je također oduševljena znanjem i iskustvom, praksom i mogućnostima stvaranja znanja koje Szarvas Biogasno postrojenje može donijeti Grupi - kako bi dodatno potaknula razvoj održivog portfelja MOL Grupe, istovremeno pokazujući vjerodostojnu namjeru tvrtke da postane regionalni trendseter u energetskoj transformaciji.

U skladu sa svojom strategijom SHAPE TOMORROW 2030+, MOL grupa predana je promicanju održivosti i doprinosu kružnom gospodarstvu kroz strateška partnerstva, inovativno istraživanje i razvoj te ciljana ulaganja. Grupa MOL aktivno oblikuje krajolik zelene kemijske, petrokemijske i rafinerije, pozitivno utječući na okoliš.

O MOL Grupi

MOL Grupa međunarodna je integrirana naftna, gasna, petrohemijska i maloprodajna kompanija sa sjedištem u Budimpešti. Prisutna je u više od 30 zemalja i zapošljava dinamičnu radnu snagu koja broji 24.000 ljudi te ima preko 100 godina iskustva. MOL Grupa u vlasništvu ima tri rafinerije i dva petrohemijska pogona u okviru integriranog upravljanja lancem opskrbe u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj, kao i maloprodajnu mrežu koja se sastoji od gotovo 2400 benzinskih stanica u deset zemalja srednje i jugoistočne Evrope. Aktivnosti istraživanja i proizvodnje MOL Grupe temelje se na više od 85 godina iskustva u području ugljikovodika te 30 godina iskustva u utiskivanju CO2. Grupa trenutačno ima proizvodne aktivnosti u 8 zemalja i istraživačke koncesije u 10 zemalja.

MOL je posvećen transformaciji svog tradicionalnog poslovanja temeljenog na fosilnim gorivima u niskougljični, održivi poslovni model, s ciljem da do 2050. godine postigne neto ugljičnu neutralnost, a istovremeno oblikuje kružno gospodarstvo s niskim emisijama ugljika u srednjoj i istočnoj Evropi.

Energetika.ba