Energetika.ba
Novosti

Vijeće ministara usvojilo energetsku strategiju BiH

Autor: Energetika.ba
Vijeće ministara usvojilo energetsku strategiju BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici jednoglasno je usvojilo Okvirnu energetsku energetsku strategiju BiH do 2035.godine, čiji je predlagač, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ministar Šarović vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je prije desetak dana najavio veliku mogućnost usvajanja energetske strategije, a nakon što su sve prepreke savladane i nakon što je dostavljeno mišljenje oba bh. entiteta.

"Čini mi se da smo sve prepreke savladali, imamo mišljenja entiteta, usaglašavali smo detalje posljednih dana i vjerujem da do kraja augusta možemo imati strategiju koja je vrlo bitna - kazao je Šarović, navodeći da smo jedina zemlja koja nema energetsku strategiju.

Uz to, napomenuo je on, otvara nam vrata različitim EU fondovima, fondovima za zemlje zapadnog Balkana.

- Vidjeli smo kad je u pitanju Strategija ruralnog razvoja, da smo već ušli u IPA-u i svake godine možemo da povlačimo 30 miliona eura, za tri godine 90 miliona. To je isto i kada je u pitanju energetika. Odblokirali bi neke projekte koje nismo do sada mogli da realiziramo - naveo je ministar Šarović, te dodao kako misli da se stvara velika perspektiva za energetski sektor.
Zbog dosadašnjeg nepostojanja energetske strategije, o kojoj se dogovara još od 2008. godine, Bosna i Hercegovina je izgubila više od 200 miliona eura samo u potencijalnim investicijama, a da ne govorimo o izgubljenom novcu koji je za investicije direktno i posljedično vezan.

Preporuke za reformu energetskog sektora usvojene su na nastavku 62. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a u dokumentu se navodi da je nastavak reformi neophodan zbog usklađivanja regulative i legislative s trećim energetskim paketom, što će, naposljetku, omogućiti i deblokadu IPA fondova.

Energetika.ba