Energetika.ba
Novosti

Više od pola građana Srbije u okrobru uštedjelo na električnoj energiji

Autor: Energetika.ba
Više od pola građana Srbije u okrobru uštedjelo na električnoj energiji

Pravo na popust zbog ušteda na električnoj energiji u oktobru ove godine ostvarilo je 1 870 469 kućanstava u Srbiji. Najveći popust od 40% dobilo je 30% kućanstava, dok su za 12% korisnika računi bili manji za 20%.

"Popusti su, između ostaloga, i poticajna mjera za građane kako bi se odgovorno odnosili prema električnoj energiji, racionalno je trošili, čime ne samo što štedimo, već i unaprjeđujemo energetsku učinkovitost. Prve uštede kućanstava već su zabilježene u računima za oktobar. Od ukupno 3 201 628 kućanstava koja su mogla ostvariti uštede, više od 58% smanjilo je potrošnju električne energije za više od 5% u odnosu na isti mjesec u prethodne dvije godine. Najviše su uštedjeli građani u Beogradu, Subotici, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Smederevu," izjavio je čelnik srpske elektroenergetske tvrtke EPS Dušan Živković i podsjetio kako su iznosi popusta povećani u odnosu na prošlu godinu.

Dodatni popust ove godine je i smanjenje za 5% ako kućanstava potrošnju električne energije prema nižoj tarifi povećaju za 5% u odnosu na isti mjesec 2022. Tu je pogodnost ostvarilo 374 579 srpskih kućanstava ili 11%.

Osim što su građani ostvarili popust za racionalnu potrošnju električne energije, ukupna potrošnja kućanstava na nivou cijele Srbije manja je za 8,75% u odnosu na oktobar 2022, odnosno za 20,16% u odnosu na isti mjesec 2021. godine, objavio je EPS.

(Energetika.ba)