Energetika.ba
Novosti

Vraćanje u sistem bloka B1 energetski spas za Srbiju

Autor: Energetika.ba

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je vraćanje u sistem bloka B1 Termoelektrane "Nikola Tesla" u Obrenovcu energetski spas za Srbiju.

Tokom obilaska radova na revitalizaciji bloka B1 snage 650 megavata, koji bi 25. novembra trebao da bude vraćen u sistem, Vučić je rekao da je obezbjeđena energetska sigurnost i da od toga što je urađeno Srbija može da živi.

On je naveo da je Srbija zbog činjenice da ovaj blok nije bio u pogonu morala da se snalazi, da uvozi struju iz Republike Srpske, ali da će od 25. novembra struje biti dovoljno.

"Za nas je ovo od presudnog značaja. Ostaju nam razgovori u Moskvi 25. novembra. Ako to uspešno rešimo sa predsednikom Vladimirom Putinom, onda smo rešili problem snabdevanja gasom", rekao je Vučić.

On je naveo da će Srbija nastaviti kontinuirano da radi da obezbjedi energente, da slijedi zaključak u vezi sa nuklearkama i da je u daleko boljoj poziciji od svih u regionu.

Radovi na revitalizaciji bloka B1 Termoelektrane "Nikola Tesla" u Obrenovcu počeli su 2. maja. Vrijednost radova je 90 miliona evra, a kada budu završeni snaga ovog bloka biće povećana za najmanje 20 megavata.

Revitalizacija bloka B1 sprovodi se prvi put nakon 40 godina rada ove termoelektrane, a čak 70 odsto posla na ugradnji kotlova izvode srpske firme.

(Srna)