Energetika.ba
Prvi put od 2019.

Zabilježen rast broja termoelektrana u svijetu, najviše u Kini

Autor: Energetika.ba
Zabilježen rast broja termoelektrana u svijetu, najviše u Kini
Foto: Arhiv

Globalni kapaciteti za proizvodnju struje u termoelektranama na ugljen porasli su u 2023. godini najsnažnije u sedam godina, potaknuti novogradnjom u Kini i odgodom zatvaranja starih pogona u drugim dijelovima svijeta, prema istraživanju objavljenom u četvrtak.

Lani je u pogon pušteno gotovo 70 gigavata (GW) novih energetskih kapaciteta s pogonom na ugljen, za dva posto više nego u 2022. godini, pokazalo je godišnje istraživanje američke savjetodavne firme Global Energy Monitor.

Više od polovine novih kapaciteta otvoreno je u Kini, ukupno 47.4 gigavata. Rast je zabilježen i u ostatku svijeta, prvi puta od 2019. godine.

Zatvoren je pak samo 21.1 gigavat kapaciteta, utvrdili su u Global Energy Monitoru.

Od potpisivanja Pariškog sporazuma o klimi u 2015. godini, kapacitete termoelektrana smanjilo je 25 zemalja, a 35 ih je povećalo, upozorila je glavna autorica GEM-ova izvješća Flora Champenois, dodavši da su rezultati trebali biti puno bolji, prenosi SEEbiz.

"Svijet ide u pravom smjeru u pitanju uloge ugljena u energetskom sektoru, ali ne dovoljno brzo, uz pojedinačne rizične zaobilaznice", rekla je Champenois.

Da bi se prosječni rast globalne temperature zadržao ispod utvrđenog plafona od 1.5 stupnjeva Celzijusa, globalni kapaciteti termoelektrana na ugljen trebali bi biti zatvoreni do 2040. godine, prema projekcijama Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Godišnje bi u prosjeku trebalo biti zatvoreno 126 gigavata, odnosno dvije termoelektrane tjedno, čak i ako se ne instaliraju novi kapaciteti, naglasio je GEM.

Trenutno se ipak razvija 578 gigavata novih kapaciteta za proizvodnju struje uz upotrebu ugljena, uključujući 408 gigavata samo u Kini, dovoljno za napajanje cijele Indije, ističu autori istraživanja.

Nešto manje od 200 gigavata u fazi je izgradnje, uključujući 140 gigavata u Kini, prema istraživanju. Kina je istodobno zbog zabrinutosti za energetsku sigurnost ublažila tempo zatvaranja termoelektrana na ugljen.

Dozvole za nove projekte izdane su pod geslom "gradi pa mijenjaj", što navodi na zaključak da bi trebali biti kratkoročno rješenje. "Takav je pristup skupa i rizična kocka, pogotovo kada se uzmu u obzir dostupna alternativna rješenja", smatra Champenois.