Energetika.ba
Novosti

Zagrijavanje zgrada pomoću geotermalne energije u Hrvatskoj, primjer za bh. gradove

Autor: Energetika.ba
Zagrijavanje zgrada pomoću geotermalne energije u Hrvatskoj, primjer za bh. gradove

Hrvatski grad Sisak spreman je za prijavu na sljedeće natječaje koji će omogućiti ostvarenje korištenja geotermalne energije za zagrijevanje javnih zgrada.

Provedena ispitivanja i tehnička dokumentacija koja je izrađena u sklopu projekta 'Tehnička dokumentacija za izravno iskorištavanje geotermalne energije na području grada Siska' omogućit će gradnju prvog geotermalnog postrojenja te, posljedično, spajanje prvih korisnika tople vode iz bušotine SITER-1 na Kontrobi.

Put do početka grijanja geotermalnom energijom još je dug, izvijestio je Grad Sisak. Međutim, sada je ispitivanjima potvrđeno da taj grad može ostvariti ono o čemu se već dugo govori – jeftinije, ekološki čisto grijanje na geotermalnu energiju.

"Ovo su dobre vijesti za Sisak jer idemo prema tome da postanemo grad koji će značajno uštedjeti i tako usmjeriti novac na druge korisne stvari za Siščane. Razmišljamo i dalje i spremamo se da nakon javnih objekata krenemo i prema geotermalnom grijanju i za građanstvo", rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček na predstavljanju projekta koje je nedavno održano u CIKS Centru kreativne industrije Sisak.

Projekt 'Tehnička dokumentacija za izravno iskorištavanje geotermalne energije na području grada Siska' vrijedan je 256 hiljada eura, a finansiran je sredstvima Finansijskog mehanizma Evropskog gospodarstvenog prostora (EGP) i doprinos je Islanda, Lihtenštajna i Norveške k zelenoj, konkurentnoj i uključivoj Evropi.

Zasigruno ovo može biti primjer i brojnim bh. gradovima koji streme ka 'zelenim standardima'.

(Energetika.ba)