Energetika.ba
Novosti

Zatvara se tvornica biodizela u Vukovaru, svi radnici ostaju bez posla

Autor: Energetika.ba
Zatvara se tvornica biodizela u Vukovaru, svi radnici ostaju bez posla

Tvrtka Biodizel Vukovar, članica slovačke grupacije Envien i najveća tvornica biodizela u Hrvatskoj, privremeno zatvara svoja vrata. Konkretnije rečeno, aktivnosti u vukovarskoj tvornici Slovaci svode na minimum.

- Nakon više od četiri godine potrage za potrebnim razumijevanjem te prihvaćanja političkih odluka koje su, nažalost, štetne ne samo za Biodizel Vukovar, nego i za zaposlenike te mnoge druge strane, odlučili smo naše aktivnosti u Hrvatskoj staviti na čekanje - odgovorio je Jutarnjem listu Ivan Corn, voditelj tvornice koju je Envien 2012. kupio od poznatog poduzetnika Milodraga Gadže.

Aktivnosti tvornice će, dodaje Corn, svesti na minimum, a najveći razlog leži u slabom regulatornom okviru koji smatra obeshrabrujućim za operatere koji se žele uključiti u područje proizvodnje biogoriva.

- Zbog svega navedenog morali smo, nažalost, donijeti odluku o prestanku rada za 13 radnika Biodizela, iako smo se zaista trudili zadržati te vrijedne snage u tvornici i dulje nego što je realno bilo u našoj moći. Ova je odluka donesena u bliskoj suradnji sa sindikatima te vjerujemo da će sve ove okolnosti razumjeti i hrvatska javnost - kaže Corn.

Što kaže NPR?

Smatra da, u principu, ne bi trebalo ništa mijenjati jer je zakonodavni oblik, ovakav kakav jest, relativno dobar. Tržište biogoriva i obavljanje energetskih djelatnosti u vezi s biogorivom su uređeni prvenstveno Zakonom o obnovljivim izvorima energije te Nacionalnim akcijskim planom poticanja proizvodnje i korištenja biogoriva u prijevozu. No, najveći je problem, ističe Corn, u tome što se ne poštuju zakoni, odnosno nitko ne ispunjava zakonom i Nacionalnim akcijskim planom propisane kvote za umješavanje biodizela i unatoč tome ništa se ne događa. Drugim riječima, distributeri goriva ne umješavaju biodizel, iako bi prema zakonu to trebali raditi.

- Jedino što bi se moglo promijeniti u zakonu su smiješno niske kazne od 15, 20 tisuća kuna za one koji ne umješavaju biodizel u fosilni dizel. Također bi se trebala uspostaviti kontrola provođenja zakona koja, prema našim informacijama i onome što se vidi na terenu, a to je zatvaranje tvrtki, ne postoji - napominje Corn.

Trenutačno su, prema podacima Hrvatske energetske regulatorne agencije, četiri tvrtke registrirane za proizvodnju biogoriva. Osim Biodizela Vukovar, tu je još Biotron, Vitrex i Mebu, no ili prolaze predstečajni proces ili nisu niti ozbiljno počele s proizvodnjom. Ove godine, otkriva nam Corn, ni Biodizel Vukovar gotovo ništa nije proizvodio. Ističe pritom da su u drugim zemljama, gdje su prisutni, izuzetno ponosni na ostvarene rezultate i bilježe povećanje proizvodnje uz modernizaciju kapaciteta.

U hrvatskoj tvornici, čiji je godišnji kapacitet 35 tisuća tona biodizela i 6500 tona sirova glicerina, međutim, prisiljeni su napraviti upravo suprotno. Svojedobno su zapošljavali 30-ak radnika, ali to se prepolovilo, baš kao i sama proizvodnja, a slijedom toga i poslovni rezultati.

Najbolja godina bila im je 2012. kada su radili punim kapacitetom, a više od 90 posto proizvodnje plasirali su na domaće tržište. Nakon toga počinju padati pa su im se i ukupni prihodi prepolovili s rekordnih 285,8 milijuna kuna u 2012. godini na 174,7 milijuna kuna u 2013. godini.

Ukupni prihodi su nastavili padati i nakon toga pa su 2015. godine, prema podacima Poslovne Hrvatske, iznosili 106,6 milijuna kuna. Pravi problemi snašli su ih upravo 2015. kada je država odlučila da više neće poticati prodaju biodizela. Tako je prestankom isplaćivanja poticaja biodizel distributerima kao gorivo postao izuzetno skup, prenosi Jutarnji list.

U Biodizelu se može čuti da su svojedobno pokušali razgovarati s nadležnim institucijama te im je rečeno da će se stvari promijeniti. No, stvari se nisu promijenile, što ih je konačno primoralo na zaustavljanje proizvodnje. Što se radi po tom pitanju, pitali smo i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, ali poručuju da će moći dati konkretniji odgovor na probleme tržišta i zakonodavstva kada se Ministarstvo ustroji do kraja.

Do tada, kao i do uspostave potrebnog zakonodavnog okvira te tržišnih uvjeta za proizvodnju, Biodizel će kao tvrtka nastaviti postojati i čuvati sve dozvole. Pored toga, kako naglašava Corn, nastojat će zadržati i opremu kako bi mogli ponovno pokrenuti proizvodnju.

Energetika.ba