Energetika.ba
Novosti

Zbog Elektroprivrede BiH ugroženi milionski projekti njemačkog KfW-a u BiH

Autor: Energetika.ba
Zbog Elektroprivrede BiH ugroženi milionski projekti njemačkog KfW-a u BiH

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda organizovao je sastanak s direktorom njemačke Razvojne banke KfW u BiH Matthiasom Shmidt-Rosenom i suradnicima kako bi otklonili probleme i spriječili obustavu milijunskih projekata u BiH koje financira njemačka Vlada.

Ministar Bevanda naglasio je da je suradnja Ministarstva financija i trezora BiH s KfW-om i njemačkom Vladom dugogodišnja, izuzetno značajna i uspješna jer se trenutno realizira osam projekata ukupne vrijednosti 336 miljuna eura.

Imajući uvid u projekte koji se dogovaraju i nadziru putem Sektora za odnose s financijskim institucijama Ministarstva financija i trezora BiH i kontaktima s KfW-om uočen je problem otkazivanja milijunskih projekata i gubitka odobrenih sredstava.

Ministar Bevanda i rukovodstvo KfW-a upoznati su da je JP „Elektroprivreda BiH“ odlučila da odustane od projekta izgradnje HE Salakovac koji je već dogovoren uz predviđena kreditna sredstva od 45 miljuna eura i grantom od milijun eura.

Na sastanku je istaknuto da je obnova HE Salakovac predviđena međudržavnim sporazumima zaključenim 2011. i 2012. godine za program „Razvoj hidroenergije“, a obveze iz ovih sporazuma ističu krajem 2019. godine i ukoliko do tada ne bude potpisan sporazuma o zajmu, Bosna i Hercegovina će izgubiti milijunska sredstva.

Ministar Bevanda naglasio je da su ovo više nego jaki razlozi da se organizira sastanak s predstavnicima Vlade Federacije BiH, Elektroprivrede BiH i Kfw-a kako bi se pronašla rješenje kroz zamjenske projekte ili nastavkom postojećih.

Prema riječima ministra Bevande, Ministarstvo financija i trezora BiH učinit će sve da ne dođe do gubitka sredstava, ugrožavanja strateških projekata, niti narušavanja dugogodišnje suradnje s njemačkom Vladom i KfW-om te očekuje isti pristup i od drugih institucija kojih se tiče ovaj projekt.

Na sastanku je zaključeno da će predstavnici Vlade Federacije BiH i „Elektroprivrede BiH“ nastaviti pregovore s KfW-om kako bi postigli najbolje rješenje.

Današnjem sastanku nazočili su direktor KfW-a za jugoistočnu Europu i Tursku Christoph Tiskens, projektni menadžer za energetski sektor Nico Schützhofer, zamjenik ministra financija i trzora BiH Mirsad Žuga, te ministrica financija FBiH Jelka Milićević, ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić, direktor „Elektroprivrede BiH“ Bajazit Jašarević, kao i predstavnici Veleposlanstva Njemačke u BiH.

Energetika.ba