Energetika.ba
Novosti

Zbog sankcija onemogućena isporuka gasne turbine za Sjeverni tok 1

Autor: Energetika.ba
Zbog sankcija onemogućena isporuka gasne turbine za Sjeverni tok 1

Sankcije Kanade, EU i Velike Britanije onemogućavaju isporuku gasne turbine kompresorskoj stanici Portovaja na gasovodu "Sjeverni tok 1", saopćila je danas kompanija Gazprom.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je ranije da turbina "Siemens 073", za koju se navodi da je "krivac" za smanjene isporuke ruskog gasa preko gasovoda "Sjeverni tok 1", ostaje u Njemačkoj nakon održavanja.

"Režimi sankcija Kanade, EU, Velike Britanije i neusklađenost trenutne situacije sa postojećim ugovornim obavezama 'Siemensa' onemogućavaju isporuku motora 073 kompresorskoj stanici Portovaja", saopćeno je iz ruske kompanije.

Ruski energetski gigant smanjio je protok na samo petinu kapaciteta gasovoda, navodeći kao razlog tehničke probleme i potrebu za popravkom turbina gasovoda.

Kancelar Scholz rekao je danas da Rusija nema razloga da odugovlači sa vraćanjem turbine "Sjeverni tok 1" koja je bila servisirana u Kanadi, ali je od tada zadržana u Njemačkoj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je danas Scholzove navode, te je naglasio kako je nedostatak adekvatne dokumentacije glavni krivac za sprečavanje povratka ove izuzetno važne turbine u Rusiju.

(Srna)