Energetika.ba
timovi već od petka

Bilećko jezero: Dogovoren projekat solarne i hidroelektrane

Autor: Energetika.ba
Bilećko jezero: Dogovoren projekat solarne i hidroelektrane
Foto: Arhiv

Projekat reverzibilne hidroelektrane i projekat solarne elektrane na Bilećkom jezeru iskristalizovali su se na sastanku koji je inicirao ministar energetike i rudarstva Saša Mujović sa direktorom Elektroprivrede RS Lukom Petrovičem

Mujović je je istakao da se razgovaralo i o naknadama za potopljeno zemljište crnogorske teritorije.

- Veliko mi je zadovoljstvo što će se u cijelu proceduru i cijelu priču uključiti i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, jer je dio koji se tiče vodoprivrede pod ingerencijom ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Nadam se i tu vrlo kvalitetnom, dobitnom rješenju za Crnu Goru tako da sa velikim optimizmom završavamo ovaj razgovor - istakao je Mujović i najavio nastavak već za petak kada će operativni radni timovi preći na konkretno rješavanje određenih zadataka, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

I direktor ERS Luka Petrovič saglasan je da se treba regulisati pitanje potopljenog zemljišta na teritoriji opštine Nikšić na kome se nalazi Bilećko jezero, prenosi Ekapija.

- Ali isto tako treba definisati i trajno riješiti vodosnabdijevanja Herceg Novog koje takođe ide iz rijeke Trebišnjice i na neki način mislimo da jednim možemo napraviti da sve strane budu zadovoljne - istakao je Petrović nakon sastanka.

Sastanak je nastavak razgovora u cilju rješavanja kompleksnosti pitanja Bilećkog jezera, koje je inicirao ministar Mujović. Prvi konkretni rezultat je vraćanje naknade za potopljeno zemljište za Opštinu Nikšić, koja se nije isplaćivala prethodnih 30 godina.