Energetika.ba
C2C

DOE nudi finansiranje i podršku za lokalne zajednice u tranziciji ka čistoj energiji

Autor: Energetika.ba
DOE nudi finansiranje i podršku za lokalne zajednice u tranziciji ka čistoj energiji
Foto: Unsplash

DOE je najavio novo finansiranje, tehničku pomoć i prilike za međusobno učenje u okviru sve tri ponude programa Clean Energy to Communities (C2C), koji ima za cilj podržati lokalne vlade, elektroprivrede, grupacije na nivou zajednice i druge donosioce odluka u tranziciji ka čistoj energiji koristeći alate razvijene u nacionalnim laboratorijama Ministarstva energetike SAD-a.

Pored povećanog finansiranja i podrške, Nacionalni laboratorij za obnovljive izvore energije (NREL) je objavio prvi godišnji izvještaj C2C, u kojem se ističe da je više od 200 zajednica širom Sjedinjenih Američkih Država učestvovalo u programu.

NREL je objavio Poziv za predloge kako bi podržao 2-4 zajednice u razvoju prilagođenih, akcionih strategija dekarbonizacije kao dio ponude za C2C partnerstva u dubini. Timovi koji čine lokalna vlada, elektroprivreda i organizacije na nivou zajednice mogu aplicirati za višegodišnje partnerstvo sa stručnjacima iz nacionalnih laboratorija Ministarstva energetike.

Stručnjaci iz laboratorija će nastojati pomoći ovim timovima da bolje razumiju, modeliraju i validiraju potencijalne strategije implementacije čiste energije. Partnerstva u dubini fokusirana su na ključne izazove koji se odnose na više sektora, uključujući sektore obnovljive energije, mobilnosti, mreže i zgrade.

Nagrade uključuju do 500.000 dolara finansijske podrške u obliku podugovora i do 3.500.000 dolara u obliku tehničke pomoći u dubini od jednog ili više nacionalnih laboratorija. Sredstva se mogu koristiti za podršku osoblju, aktivnostima angažovanja zajednice i nabavci infrastrukture ili tehnologije za čistu energiju, prenosi Renewable Energy World.

Rok za prijave je 14. juna.

Prošli i trenutni istaknuti rezultati partnerstava u dubini uključuju:

- Pilot projekat koji podržava prelazak jednog aljaškog javnog preduzeća sa uglja na čistu energiju,
- Aktivna partnerstva u dubini u Čikagu, Illinois; Kolorado Springs, Kolorado; Delaver dolina, Pensilvanija i Nju Džersi; Moloka'i, Havaji; Pittsburgh, Pensilvanija; i Sitka, Aljaska,
- Kohorte međusobnog učenja.

NREL je objavio novi krug kohorti za međusobno učenje C2C. Deset do petnaest zajednica će se redovno sastajati od jula do decembra 2024. godine kako bi razmjenjivale strategije i najbolje prakse i učile od stručnjaka nacionalnih laboratorija o sljedećim temama:

- Dizajniranje i poboljšanje programa energetske efikasnosti za stambene zgrade,
- Kreiranje puta ka elektrifikaciji komunalnog voznog parka i
- Implementacija projekta agrivoltaika

Prošle kohorte međusobnog učenja, kao i tri trenutno aktivne kohorte, postigle su nekoliko značajnih uspjeha:

- Kontitni okrug Cook, Illinois, razvio je strategiju za punjenje električnih vozila,
- Little Rock, Arkansas, uspostavio je plan za postizanje 100% čiste energije za svoje komunalne operacije do 2030. godine.
- Asocijacija za planiranje San Diego pronašla je nove načine za unapređenje učešća zajednice u planiranju čiste energije.
- Program Čiste gradove i zajednice pružao je kontinuiranu podršku učesnicima tokom i između sesija kohorte.
- Tehnička pomoć na kratki rok
- Program stručnih spojeva C2C pruža između 40 i 60 sati prilagođene tehničke pomoći kako bi pomogao lokalnim vladama, elektroprivredama, grupacijama na nivou zajednice i drugima da rješe kratkoročne energetske izazove. Prijave se prihvataju kontinuirano.

Prošli istaknuti rezultati stručnih spojeva uključuju:

- Partnerstvo sa Black Farmers Collaborative za istraživanje agrivoltaika na farmama u Floridi i širom jugoistoka
- Istraživanje potencijala plutajućih solarnih panela na komunalnom rezervoaru u Kojosu, Njujork
- Identifikacija prilika za efikasnost komercijalnih zgrada u Unincorporated Norcross, Georgija.
- Identifikacija troškova i koristi različitih strategija za postizanje neto-nulte operativnosti u okrugu Washtenaw, Michigen.