Energetika.ba
energetska tržišta

Energija vjetra prestigla gas i postala najveći izvor električne energije u EU

Autor: Energetika.ba
Energija vjetra prestigla gas i postala najveći izvor električne energije u EU
Foto: Ilustracija


Evropska unija prebrodila je kritične rizike za svoju sigurnost snabdijevanja energijom, ponovno preuzela kontrolu nad energetskim tržištima i cijenama te ubrzala prelaz na klimatsku neutralnost.

To su glavni nalazi izvještaja o stanju energetske unije u 2024. koje je 12. septembra objavio portal Evropske komisije commission.europa.eu, prenosi SEEbiz.

U prvoj polovini 2024. polovina proizvodnje električne energije u EU dolazila je iz obnovljivih izvora.

Energija vjetra pretekla je gas i postala drugi najveći izvor električne energije u EU iza nuklearne energije. Emisije štetnih gasova u EU pale su 32,5 odsto od 1990. do 2022, dok je ekonomija EU porasla oko 67 posto u istom periodu.

EU je takođe uspio da osigura da udio ruskog gasa u uvozu EU-a padne s 45 odsto u 2021. na 18 posto do juna 2024. U međuvremenu je porastao uvoz od pouzdanih partnera poput Norveške i SAD-a.

U isto vrijeme, EU je postigla svoj cilj od 90 posto skladišta gasa za nadolazeću zimu augusta 2024, znatno prije krajnjeg roka 1. novembra. Iako je postignut značajan napredak u ispunjavanju ciljeva energetske unije, izvještaj otkriva da postoje područja u kojima su potrebna poboljšanja.

Napori EU-a u pogledu energetske efikasnosti moraju se dodatno ojačati ako se želi postići cilj smanjenja konačne potrošnje energije za 11,7 posto do 2030. godine.

Posebno se ističe potreba za elektrifikacijom toplinske opreme te brzina obnove zgrada, prenosi Bilten Agencije za energetiku AERS.

Izvještaj takođe snažno podstiče da sve zemlje EU podnesu svoje konačne ažurirane nacionalne energetske i klimatske planove što je prije moguće kako bi se osiguralo zajedničko postizanje energetskih i klimatskih ciljeva do 2030.