Energetika.ba
Ulaganja u projekte

EU ulaže 1,2 milijarde eura u Zapadni Balkan za energetsku tranziciju

Autor: Energetika.ba
EU ulaže 1,2 milijarde eura u Zapadni Balkan za energetsku tranziciju
Foto: Ubn.news

Finansijski ogranak Evropske investicijske banke (EIB) za aktivnosti izvan Evropske unije, pod nazivom EIB Global, uložio je rekordne 1,2 milijarde eura širom Zapadnog Balkana 2023. godine, što je 365 miliona eura više nego godinu ranije), navode iz ove banke i dodaju kako je riječ o ulaganjima u projekte održive i energetske tranzicije koji podržavaju napore regije u procesu pristupanja EU-u, te u sektorima ekonomije, klime i saobraćaja.

"Sredstva su izdvojena za projekte u okviru Ekonomskog i investicijskog plana i inicijative Global Gateway, strateških instrumenata EU-a za premošćivanje postojećih infrastrukturnih jazova i poboljšanje životnog standarda. U bliskoj suradnji s Evropskom komisijom, zadovoljstvo nam je osigurati impresivnih 475 miliona eura bespovratnih sredstava u okviru Investicijskog okvira za Zapadni Balkan i EIB-ove Inicijative za ekonomsku otpornost”, rekao je Kyriacos Kakouris, potpredsjednik EIB-a nadležan za regiju.

Najveći dio novih sredstava (58 posto, odnosno 693 miliona eura) izdvojen je za sigurniji i održiviji sektor saobraćaja, odnosno za željezničke linije u Srbiji (Beograd – Niš) i Sjevernoj Makedoniji (Kriva Palanka – bugarska granica). Banka EU-a potpisala je dodatna sredstva za modernizaciju gradskog prijevoza u Sarajevu i projekt obnove i sigurnosti na cestama.

Gotovo 23 posto od ukupnih sredstava (275 miliona eura) posvećeno je podršci malim i srednjim poduzećima (SME) na Zapadnom Balkanu. Preostala sredstva ići će u projekte energetike, vode, zdravstva i obrazovanja.

“Zahvaljujući partnerstvu u okviru Team Europe s našim partnerima sa Zapadnog Balkana, Evropskom komisijom i međunarodnim finansijskim institucijama, mogli smo maksimalno iskoristiti savjetodavna i finansijska sredstva kako bismo maksimalno povećali dobrobiti za ljude u regiji. Radujemo se uvođenju novog plana rasta, koji je predložila Komisija, koji će ubrzati ključne reforme, promičući veći privredni prosperitet, unapređujući približavanje EU-a i jačajući regionalne inicijative poput zajedničkog regionalnog tržišta”, izjavio je Kakouris.

Osim finansiranja, Banka je pružila tehničko-savjetodavnu podršku za pripremu i provedbu projekta distribucije vode u Tirani, kao i kreditnu liniju za klimatske akcije za mala i srednja poduzeća u Sjevernoj Makedoniji. U okviru programa JASPERS koji financira EU, očekuje se da će se dostupni tehnički savjetodavni kapaciteti za Zapadni Balkan utrostručiti, s budžetom od 20 miliona eura, dostupnim za sljedećih šest godina.