Energetika.ba
Hidroenergija

Džindić i Ružnić o razvojnim projektima u oblasti energetike na području USK

Autor: Energetika.ba
Džindić i Ružnić o razvojnim projektima u oblasti energetike na području USK

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić održao je danas sastanak sa premijerom Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafom Ružnićem i kantonalnim ministrom privrede Nijazom Kadirićem. Razgovaralo se, između ostalog, o unaprijeđenju saradnje Federacije i USK u oblasti energetike, te o mogućnostima realizacije određenih razvojnih projekta na području tog kantona.

Kako je istakao ministar Džindić, uskoro se očekuje kraj dugogodišnjeg zastoja oko dodjele koncesije za Hidroelektranu Una Kostela.

- Zbog određenih zakonskih propusta Unsko-sanski kanton godinama nije ubirao prihode po osnovu koncesija od korištenja vodnih dobara rijeke Une. Obzirom da se radi o velikom prirodnom potencijalu USK, složili smo se da je ovo pitanje izuzetno značajno za čitav kanton, te da će se Ministarstvo biti na raspolaganju Vladi USK u njegovom rješavanju - rekao je ministar Džindić.

Na sastanku se razgovaralo i o mogućnostima gasifikacije ovog dijela Bosne i Hercegovine.

- Nedavno smo održali sastanak na ovu temu u BH Gasu. Unsko-sanski kanton može u ovom slučaju iskoristiti svoju geografsku prednost i povezati se sa gasnim sistemom susjedne Hrvatske. Uvođenje mogućnosti snabdijevanja gasom omogućilo bi ogromne uštede za domaćinstva, ali i privrednike. Radi se, dakle, o generacijskom projektu i danas smo od resornog ministra dobili punu podršku za njegovu realizaciju - izjavio je premijer Ružnić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Energetika.ba / FENA