Energetika.ba
Hidroenergija

Elektroprivrede RS-a i Srbije zajedno grade hidroelektrane na Drini u Foči

Autor: Energetika.ba
Elektroprivrede RS-a i Srbije zajedno grade hidroelektrane na Drini u Foči

Predstavnici Republike Srpske (RS) i Srbije potvrdili su danas spremnost za realizaciju projekta izgradnje hidroelektrana "Foča" i "Paunci" na rijeci Drini, ukupne vrijednosti oko 245 miliona eura.

Vlada RS-a jučer je dodijelila koncesije za izgradnju i korištenje tih hidroelektrana entitetskoj “Elektroprivredi”, a koja će uskoro formirati koncesiono preduzeće koje će stupiti u ugovorni odnos s “Elektroprivredom Srbije”.

Cilj je da RS i Srbija izgrade te energetske objekte, rečeno je danas u Banjoj Luci, nakon sjednice Mješovitog energetskog komiteta tog bh. entiteta i Srbije, kojim su predsjedavali resorni ministri energetike i rudarstva Petar Đokić i Aleksandar Antić.

Đokić kaže da su od predstavnika Srbije dobili jasna uvjeravanja da je ta zemlja spremna za realizaciju projekta, HE "Foča", koji bi trebalo da ima snagu oko 44,15 megavata, a HE "Paunci" 43,25 megavata.

Najavio je da će odnosi u okviru zajedničkog preduzeća biti naknadno uređeni.

-Plan je da već 11. februara, ako tada bude zajednička sjednica vlada RS-a i Srbije, i taj projakat bude verifikovan - dodao je Đokić.

Ministar Aleksandar Antić je rekao da rukovodstvo Srbije, predvođeno predsjednikom Aleksandrom Vučićem, daje snažnu podršku realizaciji izgradnje hidroelketrana na Drini.

-Spremni smo da naše dvije energetske kompanije razviju hidroelektrane i da, u dinamici koju smo definisali, uđemo u realizaciju projekta - kazao je Antić.

Energetika.ba / FENA