Energetika.ba
Hidroenergija

Etiopija krenula s proizvodnjom električne energije u hidroelektrani na Nilu

Autor: Energetika.ba
Etiopija krenula s proizvodnjom električne energije u hidroelektrani na Nilu

Etiopija je danas počela proizvoditi električnu energiju u svojoj više milijardi dolara vrijednoj hidroelektrani na rijeci Nil, zbog koje su susjedne države Egipat i Sudan zabrinute da bi mogla izazvati manjak vode nizvodno.

Etiopski premijer Abiy Ahme pokušao je uvjeriti te države da Etiopija ne želi naškoditi njihovim interesima.

"Glavni interes Etiopije je dovesti svjetlo do 60 posto populacije koja pati u tami i olakšati posao našim majkama koje na svojim leđima nose drvo kako bi dobile energiju", rekao je Abiy.

Dvije trećine stanovništva do sada nisu bile spojene na električnu mrežu

Njegova vlada kaže da je projekt ključan za ekonomski razvoj Etiopije, no Egipat i Sudan ovise o vodi iz Nila i brinu se da bi brana mogla utjecati na njih.

Etiopija, druga najmnogoljudnija zemlja u Africi, ima drugi najveći energetski deficit na kontinentu prema Svjetskoj banci, pri čemu otprilike dvije trećine stanovništva ili 70-ak milijuna ljudi nije spojeno na električnu mrežu.

Projekt će Etiopiju sveukupno stajati 5 milijardi dolara nakon što bude završen, a bit će to najveća hidroelektrana u Africi, snage 5150 megawatta, od čega će se jedan dio izvoziti u susjedne zemlje, poručeno je iz vlade.

Vlada je dosad uložila gotovo dvije milijarde američkih dolara u projekt, javila je državna medijska kompanija FANA. Hidroelektrana se nalazi u zapadnoj pokrajini Benishangul-Gumuz.

Energetika.ba / Hina