Energetika.ba
Hidroenergija

Mitrović: Proizvodnja struje u prvom kvartalu na zavidnom nivou

Autor: Energetika.ba
Mitrović: Proizvodnja struje u prvom kvartalu na zavidnom nivou

Hidroelektrane na Trebišnjici proizvele su u ovoj godini 430 gigavat-časova električne energije, što je 34 odsto od plana predviđenog elektroenergetskim bilansom, tako da je proizvodnja na zavidnom nivou, izjavio je izvršni direktor za upravljanje sistemom u ovom preduzeću Milan Mitrović.

Mitrović je za Srnu naglasio da proizvodnja ide u dobrom smjeru, te da je hidrologija u prvom kvartalu ove godine bila na zadovoljavajućem nivou.

- Što se tiče slivnog područja rijeke Trebišnjice, do sada je palo 660 litara kiše po metru kvadratnom. To je, u odnosu na višegodišnji prosjek, 45 odsto padavina koje se mogu očekivati u toku godine - rekao je Mitrović.

On kaže da Hidroelektrane na Trebišnjici trenutno rade smanjenim kapacitetom s obzirom na to da su potrebe elektroenergetskog sistema Srpske nešto manje.

- Očekujemo remontne aktivnosti u termoelektranama, tako da ćemo u trenutku kad termoelektrane krenu u taj proces raditi maksimalnim kapacitetom kako bismo nadomjestili te manjkove električne energije za potrebe domaćeg konzuma - rekao je Mitrović.

On je naveo da je kota hidroakumulacije Bileća na planskoj veličini.

- Zalihe u hidroakumulaciji Bileća su 549 gigavat-časova, što je solidno i daje dozu sigurnosti cijelom elektroenergetskom sistemu Republike Srpske s obzirom na to da predstoji sušni period, gdje nemamo dotoka i da imamo dvije protočne hidroelektrane u sistemu - rekao je Mitrović.

On je izrazio zadovoljstvo proizvodnjom struje u prvom kvartalu, te ocijenio da će i ova godina u finansijskom smislu, ali i u proizvodnji električne energije, biti zadovoljavajuća.

- Hidroelektrane na Trebišnjici su pokazale da su garant stabilnosti cjelokupnog sistema - naglasio je Mitrović.

Energetika.ba