Energetika.ba
Hidroenergija

Novalić: Mini hidrocentrale nisu uopće potrebne

Autor: Energetika.ba
Novalić: Mini hidrocentrale nisu uopće potrebne

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je kako su naše šume, rijeke i planine totalno napadnute mini hidrocentralama koje su štetne za našu prirodu. Naglasio je kako one, u vremenu kada je tehnologija drastično napredovala, uopće nisu potrebne.

"Korist u dobijanju struje je nikakva. Isključivo je raspoređena na mali broj privatnih vlasnika. Toliko je tehnologija napredovala u zadnjih 15-16 godina da mi uopće ne moramo konzumirati mini hidroelektrane. Tu su vjetroelektrane, a mi smo u tri godine dobili 120 megavata struje od njih i potpisali smo saglasnost za još 125 megavati. Nije više racionalno graditi ni blokove ni mini hidrocentrale, imamo vjetroelektrane koje mijenjaju totalno sve hidrocentrale. Tu je i solarna energija kojom je šest puta jefitiniji izvor električne energije", kazao je Novalić nakon sastanka sa predstavnicima nevladinih udruženja koja se bore za zaštitu rijeka i okoliša.

Zaključeno je da će se mijenjati pristup prema mini hidrocentralama, kao i strategiju koliko god je to moguće u smislu da se takvi projekti više ne podržavaju. Ovaj dio neće biti moguće promijeniti potpuno jer su neki ugovori potpisani do 2023. godine.

"Treba sistemski pristupiti izmjeni zakonodavstva da ne podržavamo ono što je štetno. Mini hidroelektrane zaista mijenjaju život lokalnih zajednica, pogotovo stanovništva koje žive okolo", rekao je Novalić.

Lejla Kusturica iz Fondacije za društvene promjene “ACT” kazala je kako je ovo bio važan sastanak čuvara rijeka u BiH i vlasti. Razgovarano je o spasu rijeka Doljanka, Neretvica i Kruščica, a vlastima su predstavili na koji način su svi radovi prouzrokovali štetu okolišu i lokalnom stanovništvu.

Iz Vlade FBiH je obećano da će građane do početka idućeg mjeseca obavijestiti o promjenama bitnih dokumenata te pripremi izmjena pravilnika i zakona.

Energetika.ba