Energetika.ba
Hidroenergija

Potpisan Ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje HE 'Foča' i 'Paunci'

Autor: Energetika.ba
Potpisan Ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje HE 'Foča' i 'Paunci'
Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Petar Đokić i v.d. generalnog direktora „Elektroprivrede RS“ Luka Petrović potpisali su danas Ugovor o dodjeli koncesije za izgradnju i korištenje hidroelektrana „Foča“ i „Paunci“ na rijeci Drini, u općini Foča.

Nakon potpisivanja ugovora istaknuto je da je Republika Srbija dala značaj ovom energetskom projektu i iskazala interes da učestvuje u izgradnji pomenutih hidroelektrana, što je potvrđeno i na poslednjoj zajedničkoj sjednici Mješovitog energetskog komiteta Srbije i RS, saopćeno je iz entitetskog resornog ministarstva.

Đokić je naglasio da je obaveza „Elektroprivrede RS“ da formira koncesiono preduzeće koje će stupiti u ugovorni odnos s „Elektroprivredom Srbije“, s ciljem izgradnje ovih energetskih objekata i dodao da će način realizacije projekta i dalji koraci biti usaglašeni na narednoj sjednici Vlada RS-a i Srbije.

Procijenjena instalirana snaga hidroelektrane "Foča" je 44,15 megavata, a hidroelektrane "Paunci" 43,21 megavat.

Ukupna procijenjena vrijednost ovih investicija iznosi oko 245 miliona eura.

Koncesija je dodijeljena na period od 50 godina, a hidroelektrane će biti izgrađene najkasnije u periodu od šest godina od dana potpisivanja ugovora.

Energetika.ba / FENA