Energetika.ba
Hidroenergija

Uskoro izbor izvođača radova za izgradnju HE 'Dabar'

Autor: Energetika.ba
Uskoro izbor izvođača radova za izgradnju HE 'Dabar'

Premijer Republike Srpske (RS) Radovan Višković najavio je da se narednih dana očekuje izbor izvođača radova za gradnju Hidroelektrane (HE) "Dabar".

Vrijednost kompletne investicije je oko 488 miliona KM.

-Termoelektrane na Trebišnjici su i dosad obavljale pripremne radove, a uloženo je više od milion KM vlastitih sredstava – rekao je Višković odgovarajući na pitanje poslanika Narodne skupštine RS-a.

Izvođač za finansiranje i izgradnju će biti izabran po sistemu “ključ u ruke”.

- Siguran sam da će vrlo brzi krenuti radovi na izgradnji HE Dabar – dodao je entitetski premijer.

Instalisana snaga HE „Dabar“ je 159,15 MW, a on kaže da će taj projekt pomoći razvoju i Hercegovine i cijele RS.

Taj bh. entitet, kako je dodao, zajedno s Srbijom radi na izgradnji tri hidroelektrane na gornjem toku Drine.

-Osim HE 'Paunci' i 'Foča,' dogovor vlada RS i Srbije je da se u to uključi i 'Buk Bijela'. Ta tri kapaciteta bi bila oko 200 MW i oko 450 miliona eura vrijednost investicije – rekao je Višković.

Tvrdi da radovi na izgradnji 'Buk Bijele' mogu početi veoma brzo, jer je urađen projekt i osigurana ekološka dozvola, a riješeni su i imovinsko-pravni odnosi.

Odgovarajući na pitanja poslanika, entiteski premijer je najavio skoru odluku Vlade u vezi sa stanjem u javnim preduzećima u RS.

-Bit će i određenih kadrovskih rješenja u određenim javnim preduzećima. Vlada ozbiljno na tome radi i na prošloj sjednici je s dnevnog reda skinut plan poslovanja 'Autoputeva' i 'Šuma RS'. U naredni petak, zajedno s resornim ministrom, obavit ću razgovore s menadžmentom u vezi sa stanjem u 'Šumama RS' - rekao je Višković.

Energetika.ba / FENA