Energetika.ba
Hidroenergija

Višković: Hidroelektrane će biti izgrađene bez obzira na sve napade

Autor: Energetika.ba
Višković: Hidroelektrane će biti izgrađene bez obzira na sve napade

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izrazio je uvjerenje da će projekat izgradnje hidroelektrana na Drini biti doveden do kraja.

"Teško mi je, kao čovjeku, komentarisati sve te napade. Drina, na tom potezu, ni sa lijeve, ni sa desne strane, nije nikakva granica. To je teritorija Republike Srpske i to je pravo Republike Srpske", rekao je Višković za BHT1, komentarišući osude izgradnje hidroelektrana.

On je rekao da je srednji tok Drine od Bajine Bašte prema Bratuncu, granica BiH, te da je i tu u planu izgradnja hidroelektrane.

"Zašto hidrocentrale na rijeci Bosni i Neretvi, koje radi federalna komisija za koncesije i Vlada Federacije BiH, nisu sporne? Zašto je sporna Drina u Foči, a nije Bosna, koja dobrim dijelom teče kroz teritoriju Republike Srpske?", upitao je Višković.

Višković je poručio da svaki projekat, koji je na dobrobit ljudi koji žive u BiH, treba da raduje i pojasnio da će budžet Foče, kada se sagradi kompleks vrijedan 520 milona eura, imati korist od 1,5 miliona na godišnjem nivou.

"To znači da će svi stanovnici Foče, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, imati koristi", poručio je Višković.

Premijer RS je rekao da postoji bojazan da će BiH doći u situaciju da uvozi električnu energiju, iako je danas izvozi.

"Dok se ovdje vodio rat, oni su ubrzano grabili prema tehnološkom napretku. Mi samo ostali iza i oni nas čekaju da kažu Vi više ne možete proizvoditi električnu energiju ili, i ako možete plaćat ćete zelenu taksu", pojasnio je Višković i dodao da se iz tog razloga i radi na ubrzanoj izgradnji energetskih kapaciteta.

On je podsjetio da je na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Srpske, koja je održana prije nekoliko dana, napravljena analiza da kompleks HES "Gornja Drina" bude sagrađen za četiri godine.

Višković je poručio da Kancelarija visokog predstavnika u BiH to treba da pozdravi, a ne da osuđuje.

"Samo dođe dopis - niste trebali raditi, trebali ste sačekati. Možemo čekati još narednih 20 godina, ali ti se onda potpiši i obećaj da neće biti uvedene takse 30-te godine. Recite da će BiH biti oslobođena svih tih taksi narednih 100 godina, pa ćemo imati vremena da se malo igramo, gospodine Valentine Incko", kategoričan je Višković.

Energetika.ba / Srna