Energetika.ba
Hidroenergija

Zabranjena izgradnja malih hidroelektrana u Federaciji BiH

Autor: Energetika.ba
Zabranjena izgradnja malih hidroelektrana u Federaciji BiH

Dom naroda je usvojio Zakon o dopunama Zakona o električnoj energiji, kojima se zabranjuje izgradnja malih hidroelektrana instalisane snage do i uključivo 10 MW.

Za ovaj zakon su glasala 33 delegata, jedan je bio suzdržan.

Zakon je pojasnio zamjenik resornog ministra Nermina Džindića Halko Balavac.

Do 10 MW

Novim stavom u članu 78. precizirano je i da se obustavlja izdavanje energetskih dozvola za male hidroelektrane, izuzev za one na gravitacionim vodovodima.

Također, obrazloženo je i zašto se išlo na rješenje da je mala hidroelektrana (mHE) hidroenergetski objekat instalisane snage do i uključivo 10 MW. Razlika između hidroelektrana i malih hidroelektrana je u instaliranoj snazi.

Granična snaga koja dijeli hidroelektrane na male hidroelektrane razlikuje se od zemlje do zemlje. U Evropi se sve više prihvata kapacitet od 10 MW instalirane snage kao gornja granica koju je podržalo Evropsko udruženje malih hidroelektrana (ESHA), te Evropska komisija.

Nisu krive elektrane, nego čovjek

Zdenka Džambas, delegatkinja HDZ-a, je rekla da postrojenje ne može oštetiti vodu. Pojasnila je da kada se akumulacijsko jezero (Jablaničko jezero) povuklo i kada je vidjela dno jezera, gdje su se vidjele gume od automobila i razno smeće, tome uzrok nisu elektrane, nego čovjek. Kako je najavila da će glasati za ovo zbog pritiska.

- Evo glasat ću zbog pritiska, jer sve su naše slike polijepljene, kako po klubovima, po strankama, onda smo mi lopovi, onda mi imamo male hidroelektrane, a stvarno žive veze nemam ko ih ima. Mi donosimo zakon, mi ne možemo trčati za onim što je napravio problem na Ubru, zato postoje druge institucije, a ono je stvarno užasno. Glasat ću nije problem, samo eto vidjet ćemo šta će biti na jesen kad prođu izbori - kazala je Džambas.

Jasmin Duvnjak (SDA) je potvrdio da su delegati bili pod pritiskom.

(Avaz)