Energetika.ba
Hidroenergija

Zakon o gradnji mini HE vraćen u formu nacrta

Autor: Energetika.ba
Zakon o gradnji mini HE vraćen u formu nacrta
Zakon kojim treba urediti pitanje gradnje malih hidrocentrala u FBIH, iako je bio najavljen po hitnom postupku, proceduralno je vraćen u formu nacrta većinskom odlukom zastupnika na današnjoj redovnoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta koja je u toku.

Predlagač tog akta je Federalna vlada, a službeni puni naziv mu je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji.

Vlada je, naime, ranijim zaključkom Predstavničkog doma obavezana da predloži Parlamentu takav akt radi potrebnog zakonskog uređenja ove oblasti, što je ona i učinila uputivši ga u proceduru s naznakom da bi zastupnici trebalo da ga razmotre po hitnom postupku. Predvidjela je znatno suženje mogućnosti pojedincima da nesmetano grade male hidrocentrale na rijekama u FBiH.

Zastupnici su danas usporili put aktu glasanjem vrativši ga u formu nacrta, što u parlamentarnoj praksi najčešće znači da će proći i javnu raspravu prije daljnje parlamentarne procedure.

U međuvremenu je navedenim ranijim zaključkom Doma gradnja mini hidroelektrana zabranjena u cijeloj Federaciji do legislativnog uređenja ove oblasti, a sve u cilju zaštite vodotokova i okoliša od nekonstrolisane eksploatacije.

Tokom rasprave koja je proizvela takav zaključak rečeno je da nekontrolisana gradnja malih hidrocentrala na rijekama, osim što pojedincima omogućuje sticanje kapitala, ne donosi dobrobit državi, a nanosi nemjerljivu štetu vodotokovima i okolišu.

Energetika.ba / FENA